.
.: Wielomian W(x)=x3+ax2−bx−2 jest podzielny przez wielomian Q(x)=x2+x+1. Oblicz parametry a i
b oraz znajdź pierwiastki wielomianu. Jak to zrobić?
23 kwi 23:39
Qulka: (x2+x+1)•(x−2) = x3−x2−x−2 więc a=−1 b=1 pierwiastek x=2
23 kwi 23:43
.: Jakieś wytłumaczenie mógłbym prosić?
23 kwi 23:44
23 kwi 23:45
.: Tak, a dlaczego akurat przez x−2 zostało pomnożone wyrażenie?
23 kwi 23:52
Qulka: bo na końcu masz −2 a w Q masz 1
23 kwi 23:52
.: Dziękuję
23 kwi 23:55
.: A jeszcze pytanie. Pani to robiła tym sposobem, że 1 razy coś tam ma dać wyraz wolny −2 w W(x)?
23 kwi 23:59
Qulka: tak
24 kwi 00:01
.: Dziękuję bardzo
24 kwi 00:02