Ciągi, suma, rozwiąż równanie 2+7+12+...+x=1428
norwidek: rozwiąż równanie.
2+7+12+...+x=1428
23 kwi 22:34
Ajtek:
Jaki to ciąg, wiesz?
23 kwi 22:51
norwidek: arytmetyczny
23 kwi 23:04
Ajtek:
Świetnie

Ile wynosi pierwszy wyraz, ile różnica i czym jest 1428
23 kwi 23:05
norwidek: a1=1, r=5, Sn=1428
23 kwi 23:11
Ajtek:
Świetnie

To w czym problem
23 kwi 23:13
norwidek: sorry a1=2
x=an=2+(n−1)*5=2+5n−5=5n−3
23 kwi 23:13
norwidek: wychodzi mi dziwna delta
23 kwi 23:13
Ajtek:
Jak dziwna? Pokaż jak liczysz Sn.
23 kwi 23:15
norwidek: 1428=2+5n−32*n |*2
2856=(5n−1)n
0=5n2−n−2856
Δ=11425 pierwiastek z Δ=5√457
23 kwi 23:18
Eta:
x= 117
23 kwi 23:18
norwidek: tak to? podasz obliczyenia
23 kwi 23:19
Eta:
Δ=57121 , √Δ=239
23 kwi 23:20
norwidek: gdzie jest błąd w moich obliczeniach, że tobie wyszło a mi nie
23 kwi 23:22
Eta:
5n2−n−2856=0 Δ= 1+4*5*2856= 1+57120=........
23 kwi 23:23
23 kwi 23:25
Ajtek:
Witaj
Eta

.
23 kwi 23:27
Mariusz: x=2+5(n−1)
4n+5n(n−1)=2856
5n
2−n−2856
Δ=1+4*5*2856=1+57120=57121
5'71'21=239
4
171|43*3
129|
4221|469*9
4221
0
x=2+5*23=2+115=117
24 kwi 13:32