Wykaż, że ciąg (a_n) nie jest ciągiem arytmetycznym.
norwidek: Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się wzorem Sn=2n−n3, gdzie n∊N+. Wykaż, że
ciąg (an) nie jest ciągiem arytmetycznym.
23 kwi 22:46
Eta:
an= Sn−Sn−1 =.........
23 kwi 22:57
darcze: Sn + 1 − Sn = an
Żeby ciąg an nie był ciągiem arytmetycznym, to
an − an − 1 ≠ const.
czyli nie może być tam żadna stała, tylko jakaś zmienna z n
23 kwi 22:57
norwidek: Sn−1=2(n−1)−(n−1)3=2n−2−(n−1)3
Sn−Sn−1=2n−n3−[2n−2−(n−1)3]=2n−n3−2n+2+(n−1)3
nie wiem co daje, 2n skróci nam się, nie wiem co zrobić z (n−1)3
23 kwi 23:11
Eta:
Sn−1=2n−2−(n3−3n2+3n−1)= −n3+3n2−n−1
an= Sn−Sn−1= ............
i sprawdź czy an −−− jest arytmetyczny
23 kwi 23:29
norwidek: an=3n2−3n−1 i z tego już można wywnioskować, że ciąg jest zależny od n, czyli nie
arytmetyczny
23 kwi 23:36
Eta:
Nie

np: ciąg a
n= 4n−2 −−−− też zależny od "n" ale jest arytmetyczny!
a
n= 3n
2−3n−1
jeżeli jest arytmetyczny , to a
n− a
n−1= r −−− niezależne od "n"
teraz dokończ............
23 kwi 23:45
norwidek: an−1=3n2−9n+5
an−an−1=6n+4, dobrze czy nadal beznadziejnie?
23 kwi 23:55