trygonometria
miśka: Oblicz sumę pięćdziesięciu najmniejszych dodatnich liczb spełniających równanie sin4πx=1
23 kwi 22:17
Qulka: 4πx=π/2 +2kπ
x=1/8 +k/2
23 kwi 22:25
miśka: no właśnie nie wychodzi tak jak w odpowiedziach
23 kwi 22:32
23 kwi 22:40
miśka: a czemu ma być 1/4 bo ja własnie też liczyłam i wychodziło mi 1/8 no i nie wiem
23 kwi 22:50
Qulka: bo to pierwsza 1/8 i ostatnia 1/8 już razem, bo an=1/8+49/2
23 kwi 22:54
( ͡° ʖ̯ ͡°): Dlaczego x=1/8 +k/2 ?
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie?
| | 4πk+π | |
Wyszło mi, że x = |
| , k∊N |
| | 8π | |
| | 1 | |
I z tego wynika, że najmniejszą wartośći przyjmuje dla k = 0, równa |
| |
| | 8 | |
Co dalej z tym?
23 kwi 23:08
miśka: już chyba wszystko wiem dzięki wielkie
23 kwi 23:08
( ͡° ʖ̯ ͡°): @miśka to wytłumacz mi o co chodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
23 kwi 23:10
Qulka: a ostatnią w tym ciągu tj. 50tą dla k=49
23 kwi 23:17
Qulka: i wzór 2 od dołu
264
23 kwi 23:18
Mila:
| | 4πk+π | | 4kπ | | π | | k | | 1 | |
x= |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 8π | | 8π | | 8π | | 2 | | 8 | |
23 kwi 23:29