jak to rozwiązać ??
stresowo: x
3−3x
2+3x−6=0
x
3−4x
2+3x=0
Jak je rozwiązać

?

//
23 kwi 18:34
stresowo : jak zacząć to zadanie ?
23 kwi 18:45
23 kwi 18:47
stresowo : dzięki
23 kwi 18:48
ICSP: x3 − 3x2 + 3x − 6 = 0
x3 − 3x2 + 3x − 1 = 5
(x−1)3 = 5
x − 1 = 3√5
x = 3√5 + 1
Drugie tak jak w powyższym linku
23 kwi 18:48
PW: 1.
(x−1)3 = x3 − 3x2 + 3x − 1,
a więc mamy rozwiazać równanie
(x−1)3 −5 = 0,
co za pomocą wzoru a3 − b3 = (a−b)(a2+ab+b2) zrobimy.
23 kwi 18:49
stresowo : co teraz z tym ? x
2(x−4)+3x=0
23 kwi 19:11
stresowo : mam tak (x−1) ( x2+2x+12) −5 =0 co teraz z tym ?
23 kwi 19:24
stresowo : delta mi wyszła 0 dobrze ?
23 kwi 19:33
PW: Pomyliły Ci się wzory, spójrz jeszcze raz na 18:49, albo po prostu na zapis ICSP
23 kwi 19:35
stresowo: pomyliły wzory tzn ? tzn że to ma być tak jak ICSP zrobił ?
23 kwi 19:44
PW: a = (x−1), b = 3√5
23 kwi 19:58
ICSP: Wyciągnij x z wszystkich trzech składników, nie z dwóch. Wtedy w nawiasie dostaniesz równanie
kwadratowe.
23 kwi 19:59
stresowo : jak ?
23 kwi 20:01