pochodna
Sebo: | | P | |
ile będzie wynosiła pochodna cząstkowa po R funkcji |
| ? |
| | R*T | |
23 kwi 00:18
23 kwi 00:21
Sebo: czemu R do kwadratu a nie T? możesz to rozpisać?
23 kwi 00:22
23 kwi 00:22
Waldek: Bo w tym przypadku P i T traktujesz jak stałe liczby i wyłączasz przed różniczkowanie, a
23 kwi 00:23
Qulka: bo R jest zmienną i to dla niej liczysz
23 kwi 00:24
Sebo: | | f | | f'*g−f*g' | |
to poprostu ze wzoru |
| = |
| ? |
| | g | | g2 | |
23 kwi 00:27
Qulka: nawet prościej ..ze wzoru R−1
23 kwi 00:28
Qulka: R
−1=−1R
−2 trzeci od góry
359
23 kwi 00:30
Waldek: Ten wzór jest na pochodną ilorazu. Tu liczysz pochodną PO zmiennej R. Inne to liczby STAŁE.
Traktujesz je jakby to były np 4 i 7
I pochodną liczysz tylko z 1/R
23 kwi 00:30
Sebo: a gdybym brał z tego co napisałem to co ja tutaj robie źle?
23 kwi 00:30
Qulka: f' = 0 więc w liczniku zostaje Ci tylko −TP i skracasz T i masz to samo
23 kwi 00:34
Sebo: aaa.. zero no tak −.− bo to stała... dzięki wielkie za pomoc
23 kwi 00:37