Odległość między wierzchołkiem a punktem styczności w trójkącie prostokątnym
tyk: Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jest równy 200. Tangens jednego z kątów ostrych
wynosi 34. Oblicz odległość między wierzchołkiem kąta prostego a punktem styczności
okręgu z przeciwprostokątną.
22 kwi 21:03
22 kwi 21:27
tyk: Nie rozumiem jak Mila obliczyła odcinek EB

dlaczego 800−200?
22 kwi 21:37
Eta:
to |AB|=800, |AC|=600 , |BC|=1000
|BE|= 4k−r= 800−200=600
...........
22 kwi 21:56
tyk: Aa ok dzięki wielkie

Jezu jak ja napiszę maturę...
22 kwi 22:05