planimetria, proste zadania maturalne, sprawdzenie rozwiązania
Michał:

Witam,
Mam problem z zadaniem. Problem polega na tym, że znowu mój wynik nie zgadza mi się z wynikiem
z odpowiedzi.
Zadanie brzmi.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jest równy 200. Tangens jednego z jego kątów
| | 3 | |
ostrych wynosi |
| . Oblicz odległość między wierzchołkiem kąta prostego a punktem |
| | 4 | |
styczności okręgu z przeciwprostokątną.
1.Rysunek
|BC|
2=9x
2+16x
2
|BC|=5x
h=2r
|CE|=3x−r=3x−200
|BE|=4x−r=4x−200
3x−200+4x−200=5x
x=100
h=240
Tymczasem odpowiedź to 40
√145 .
Nie widzę swojego błędu, mógłby ktoś mi pomóc? Bardzo dziękuję
24 sty 17:35
Michał: Dobra, chyba już widzę, co źle sobie założyłem. zaraz dam odpowiedź.
24 sty 17:38
Michał: Skorzystałem z trójkąta AEC, uprzednio licząc CE=100 i cos kąta przy wierzchołku C, który
wynosi 3/5
Z twierdzenia cosinusów policzyłem sobie bok AE, trójkąta AEC i otrzymałem 80√10 . Całkiem
prawdopodbne, tym bardziej, że jest zbliżone do mojej wysokości, czyli 240, ale jednak nie
jest to 40√145. Nadal nie wiem gdzie robię błąd. Dziękuję i z góry pozdrawiam
24 sty 17:45
Mila:
1)
|AE| − jest odległością punktu E od wierzchołka kąta prostego.
AE nie jest prostopadłe do BC.
| | 3 | |
2) tgα= |
| , α− kąt ostry |
| | 4 | |
| | 4 | |
Z jedynki tryg. cosα= |
| |
| | 5 | |
x=200
|AB|=800
|EB|=800−200=600
| | 4 | |
|AE|2=8002+6002−2*600*800* |
| |
| | 5 | |
|AE|
2=232 000=100*2320=100*16*145
|AE|=4*10*
√145
24 sty 18:31
Mila:
24 sty 19:14