help
amamama: oblicz stosunek pola sześciokąta foremnego opisanego na danym okręgu do pola szesciakata
foremnego wpisanego w ten okrag
odp 4:3
22 kwi 11:40
Bogdan:
a czego dokładnie nie rozumiesz w tym zadaniu?
22 kwi 11:47
22 kwi 11:51
amamama: dziena
22 kwi 11:56
Bogdan:
| | P2 | | R | |
Przecież można o wiele prościej niż w podanym linku, |
| = ( |
| )2 i już. |
| | P1 | | r | |
R − długość promienia okręgu opisanego, r − długość promienia okręgu wpisanego.
dero2005 − spiesz się powoli i pozwól najpierw odpowiedzieć na pytanie nim wrzucisz
rozwiązanie i to tego nie najlepsze
22 kwi 11:57
Bogdan:
| | 1 | | R | | a2 | | 4 | |
Tu R = a, r = |
| a√3, ( |
| )2 = |
| = |
| |
| | a | | r | | | | 3 | |
22 kwi 11:59
dero2005:
Ale poprawne
22 kwi 12:22