Stosunek pól
ehh: Stosunek pola sześciokąta foremnego opisanego na danym okręgu do pola sześciokąta foremnego
wpisanego w ten okrąg jest równy.
Zawsze takie zadania sprawiają mi problem, bardzo proszę o jakieś wytłumaczenie, żebym w końcu
zapamiętał..
19 kwi 13:38
dero2005:

r − promień okręgu
aw − krawędź sześciokąta wpisanego
ao − krawędź sześciokąta opisanego
zależności
a
w = r = h
o
| | 3ao2√3 | | 3(23r√3)2√3 | |
So = |
| = |
| = 2r2√3 |
| | 2 | | 2 | |
| So | | 2r2√3 | | 4 | |
| = |
| = |
| |
| Sw | | 3r2√32 | | 3 | |
19 kwi 14:41
abc: Bardzo Ci dziękuję
19 kwi 14:45