Prawdopdobieństwo
Kamil: Rzucamy pięć razy kostką sześcienną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dokładnie trzy razy z
rzędu wyrzucimy taką samą liczbę oczek?
21 kwi 23:17
Matematyk: 1. Rzucamy sześcienną kostką do gry.
N = 6
a) jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej 3 oczek?
czyli możemy otrzymać 3,4,5,6,oczek
n = 4
p = n/N = 4/6 = 2/3
b)Czy bardziej prawdopodobne jest to, że otrzymamy liczbę oczek większą od 4, czy to, że
otrzymamy liczbe oczek mniejszą od 4?
liczba oczek wieksza od 4, to 5 i 6 oczek
czyli n = 2, p = 2/6 = 1/3
liczba oczek mniejsza od 4, to 1,2,3 oczek
czyli n = 3, p = 3/6 = 1/2
odp.:bardziej prawdopodobne jest to, że otrzymamy liczbę oczek mniejszą od 4
21 kwi 23:18
21 kwi 23:35