prawdopodobieństwo
Archy: Rzucamy pięć razy kostką sześcienną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dokładnie 3 razy z rzędu
wyrzucimy taką samą liczbę oczek?
| | 1 | | 1 | 1 | | 1 | | 5 | | 5 | |
ja to rozpisałem tak: |
| * |
|
| * |
| * |
| * |
| *3 no ale wynik ma być |
| | 6 | | 6 | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
innny
20 kwi 18:46
Archy: | | 75 | | 85 | |
to wszystko jeszcze *6 i wychodzi |
| a w odpowiedziach jest |
| |
| | 1296 | | 1296 | |
20 kwi 18:54
Jacek: Moim zdaniem odpowiedź w odpowiedziach błędna.
20 kwi 19:03
Archy: dobra już ogarnąłem
te 3 z rzędu należy wziąć jak jedno. Czyli możemy 3 z rzędu wybrać na 6 sposobów, następną na 5
bo mają być z rzędu, a następną na 6. To wszystko razy 3 bo są 3 różna ustawienia: xxx yy ,y
xxx y, yy xxx. No i wychodzi
no i wszystko przez omegę i wychodzi

mam nadzieję że da się coś z mojego wytłumaczenia zrozumieć
20 kwi 19:07
Jacek: | | 10 | | 85 | |
dokładnie 4 razy z rzędu to |
| , co czyni te |
| podejrzane |
| | 1296 | | 1296 | |
20 kwi 19:07
matts: Wszystki możliwosci jest 65
Wylosowane liczby musza stax kolo siebie
x − oczka powtarzające sie
% − dowolne oczka ale rozne od x
xxx%%
%xxx%
%%xxx
Sa 3 takie kombinacje
oczko x mozemy wybrac na 6 sposobow, oczko % na pozostałe 5
wiec zdarzenie sprzyjające jest rowne 3 * 6 * 5 * 5 = 450
p = 3*6*5*5/6*6*6*6*6 = 25/432
twoj wynik sie zgadza chyba ze ja cos znowu poknociłem
20 kwi 19:09
Jacek: Jeśli przyjąć, że oprócz np. 1 1 1 3 5,
dopuszczalne są również:
1 1 1 4 1 lub 2 3 2 2 2
to mamy
20 kwi 19:16
Mila:
|Ω|=6
5
A− dokładnie 3 razy z rzędu wyrzucimy taką samą liczbę oczek?
Mogą być takie sytuacje:
(111XX),(X111X), (XX111)− 3*5
2=75
(1X111),(111X1) − 2*5=10
===================
20 kwi 19:16