zbior wartosci
help: Zbior wartosci y= sinx + cosx
20 kwi 20:24
PW: Ciągle o to pytają. Spróbuj np. skorzystać z wzorów połówkowych i powalczyć z funkcja
kwadratową na ograniczonej dziedzinie.
20 kwi 22:23
pigor: .... y= sinx+cosx= 1sinx+1cosx , więc
Z.W.= < −
√12+12;
√12+12 > = < −
√2;
√2>. ...
20 kwi 22:37
PW: Też to lubię, tylko czy adept zrozumie ...
20 kwi 22:44
tyk: Można też zapisać np. cosx jako przesuniętą o wektor −π2 funkcję sinx, a potem ze wzoru
sinα+sinβ. Ostatecznie y=√2cos(x+π4), więc ZW ∊ <−√2;√2>
Niestety trochę z tym roboty xd
Mógłby ktoś wyjaśnić sposób pigora?
20 kwi 23:21
20 kwi 23:29
b.: 1sinx+1cosx = √2( cos π4 sin x + sin π4 cos x)
21 kwi 00:21
b.: to jeśli chodzi o wyjaśnienie wzoru pigora, tak jak ja go rozumiem
21 kwi 00:22
ICSP: Jeśli f(x) = Asinx + Bcosx to f(R) = [−√A2 + B2 , √A2 + B2]
21 kwi 00:29