zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
desperation: Bardzo, bardzo proszę o pomoc z trygonometrią. Trzeba wyznaczyć zbiór wartości funkcji:
f(x) = sinx * ctgx − cosx * tgx
wyszło mi, że
f(x) = cosx − sinx
dalej:
| | π | |
f(x) = sin( |
| − x) − sinx |
| | 2 | |
Zastosowałam wzór na różnice sinusów i wyszło mi:
I w tym momencie już zgłupiałam, bo kompletnie nie wiem co dalej. Siedzę nad tym zadankiem już
dłuższy czas, więc bardzo proszę o pomoc
20 kwi 23:08
20 kwi 23:13
desperation: o, rozumiem!
jeszcze tylko jedno pytanko; bo w odpowiedziach jest napisane, że −1 i 1 nie wchodzi do zbioru
wartości funkcji.
Jest: <−√2, −1) ∪ (−1, 1) ∪ (1, √2>
Dlaczego?
20 kwi 23:18
desperation: ?
20 kwi 23:25
Qulka: bo w pierwotnej masz tg x , a on co jakiś czas nie istnieje
20 kwi 23:28
Mila:
No tak , nie popatrzyłam na początek zadania.
20 kwi 23:34
desperation: | | π | |
No tak, tgx ∊ R − { |
| + kπ} |
| | 2 | |
Ale nie wiem co zrobić dalej, żeby wykluczyć 1 i −1 ;c
20 kwi 23:35
Qulka: wstawić te π/2 itd do końcowego wzoru f(x)
20 kwi 23:40
desperation: nie wiem za co to podstawić

za x?
czy mógłby mi już ktoś pomóc z tą samą końcówką i pokazać jak trzeba wykluczyć 1 i −1?
20 kwi 23:44
desperation: ?
20 kwi 23:56
desperation: Wiem, że strasznie truję dupę, ale zależy mi na tym, żeby to zrozumieć
20 kwi 23:57
desperation: ;c
21 kwi 00:07
Qulka: wyszło Ci √2sin(π/4−x) i wstawiasz wykluczenia
√2sin(π/4−π/2) = −1
√2sin(π/4−3π/2) = 1
21 kwi 00:10
Mila:
Na początku dajemy zastrzeżenie dla tg x i ctg x
| | sinx | | π | |
tgx= |
| ⇔cosx≠0⇔x≠ |
| +kπ |
| | cosx | | 2 | |
| | cosx | |
ctgx= |
| ⇔sinx≠0⇔x≠0+kπ |
| | sinx | |
Twoja funkcja ma f(x) ma postać :
| | π | | π | |
f(x)=√2 sin( |
| −x ) i x≠ |
| +kπ i x≠kπ ( zniknęły sinx i cosx, ale zastreżenie |
| | 4 | | 2 | |
zostało)
| | π | | π | | π | | −√2 | |
f( |
| )=√2sin( |
| − |
| )=√2*sin (−π4)=√2* |
| =−1 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | π | | √2 | |
f(0)=√2*sin |
| =√2* |
| =1 |
| | 4 | | 2 | |
Z
w=<−
√2,−1)∪(−1,1)∪(1,
√2>
21 kwi 00:10
desperation: ok, zrozumiałam już
dziękuję bardzo za pomoc
21 kwi 00:12
Mila:

Na zdrowie.
Tylko nie wstawiaj brzydkich słów.
21 kwi 16:40