funkcja
dispi: wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji danym przedziale <0;6>
proszę o wskazówki
20 kwi 16:14
52: Musisz policzyć pochodną i przyrównać do 0, pamiętaj też, aby sprawdzić czy należy do
przedziału najmniejsza wartość, jeśli nie to sprawdza wartość na krańcach przedziału
20 kwi 16:19
dispi: wartość na końcach przedziału pochodnej czy funkcji?
20 kwi 16:21
52: YYYmmmm... zabij mnie, ale nie pamiętem, sprawdź w necie, gdzieś będzie
20 kwi 16:23
ICSP: f'(x) = 0 ⇒ x1 = , x2 = , ... , xn =
i z wartości :
f(0) ,f(6) , f(x1) , ... , f(xn)
wybierasz najmniejsza oraz największą.
20 kwi 16:23
dispi: a jeżeli nie należy do przedziału f'(x)=0 to wybieram z tych z krańcowych z przedziału, tak?
dobrze rozumiem
20 kwi 16:25
ICSP: 
.
Nie ma sensu przecież szukanie wartości dla argumentów które nie należą do przedziału [0,6]
20 kwi 16:26
52: ICSP ładnie to napisał

Zrób, policz, myśl, jak nie bedziesz wiedział wtedy pisz
20 kwi 16:27
20 kwi 16:36