zadania
Blue: zad.1 dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem poniższego układu równań jest para liczb
(x,y) spełniająca warunek 5x+y≥2.
x+ay=1
ax+y = 1
| π | | π | | π | |
Zad. 2 Niech a = lim(π+ |
| + |
| +...+ |
| ) |
| 2 | | 4 | | 2n | |
n−> ∞
Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego odwrotności liczby b.
20 kwi 14:31
J:
| π | | 2π | | π | |
2) S = |
| = |
| = a i sin(a − |
| ) = sin(−π) = 0 , czyli: b = 6 |
| | | 2 − π | | 2 | |
20 kwi 14:39
Metis: Masz odp. do 1) ?
20 kwi 14:40
Metis: Wyszło mi a∊(−1, 1)U(1, 2]
20 kwi 14:43
Metis: Wstawię rozwiązanie

Sprawdź czy dobrze policzyłem wyznaczniki.
x+ay=1
ax+y=1
W=1−a
2
W
x=1−a
W
y=1−a
Dla W≠0 posiada jedno rozwiązanie takie, że:
| 1−a | | 1−a | |
5* |
| + |
| −2≥0 |
| 1−a2 | | 1−a2 | |
Obliczyć i wyrzucić jeszcze wartości kiedy W=0.
20 kwi 15:20
Blue: J, w tym drugim jest inna odpowiedź....
Metis, rozwiązanie dobre, ale mógłbyś je trochę objaśnić

?
20 kwi 18:52
20 kwi 18:57
Blue: ok, dziękuję

Czyli nie ma innego sposobu na rozwiązanie tego?
20 kwi 19:00
Metis: Wyznaczniki to jedna z metod rozwiązywania układu, więc innymi metodami też pewnie się da
20 kwi 19:08
Metis: Może
pigor tu zerknie

On tu jest specjalistą od dawania niekonwencjonalnych sposobów
rozwiązania
20 kwi 19:10
Mila:
zadanie (1) możesz tradycyjnie rozwiązać metodą podstawiania,
x=1−ay
a*(1−ay)+y=1
Pamiętaj o zastrzeżeniu, gdy będziesz dzielic przez wyrażenie alg.
20 kwi 19:26
Mila:
w (2) jaką masz odp.?
20 kwi 20:44
Mila:
142?
20 kwi 20:47
pigor: ..., 1. Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem układu
równań x+ay=1 i ax+y=1 jest para liczb (x,y) spełniająca warunek 5x+y ≥2.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...

cóż, no to zobaczmy co mi wyjdzie, bo widzę to np. tak :
x+ay=1 i ax+y=1 /−stronami ⇔ x−y+ay−ax=0 i ax+y=1 ⇔ 1(x−y)−a(x−y)=0 i y=1−ax ⇔
⇔ (x−y)(1−a)=0 ⇔ (x=y i y=1−ay) v (a=1 i y=1−x) ⇔
⇔ (x=y i y=1−ay) v (a=1 i y=1−x) ⇔ (x=y i y(a+1)=1) v (a=1 i x+y=1) ⇒
⇒ (x=y=
1a+1 i a≠ −1 i 5x+y ≥2) v (a=1 i x+y=1 i 5x+y ≥2) ⇔
⇔ (a≠ −1 i
6a+1 ≥2) v (a=1 i 4x+1 ≥2 i x=1−y) ⇔
⇔ (a≠ −1 i 3(a+1) ≥(a+1)
2) v (a=1 i x ≥
14 i 1−y ≥
14) ⇔
⇔ (a≠ −1 i (a+1)(a−2)≤ 0) v (a=1 i x ≥
14 i y ≤
34) ⇔
⇔
(−1< a ≤2 i (x,y)∊RxR) v (
a=1 i (x,y) taka, że x ≥14 i y ≤34) ⇔
⇔ (
a∊(−1;2] i (x,y)∊RxR) v (
a=1 i (x,y) taka, że x ≥
14 i y ≤
34 .
20 kwi 21:31
Blue: Mila, dobry wynik, pokażesz, jak to rozwiązałaś

21 kwi 00:37
Blue: Pigor, czy Ty zawsze musisz pisać w takim "zbitku"? Ale i tak dziękuję
21 kwi 00:37
Martiminiano: Jeśli chodzi o a, to w nawiasie skorzystaj ze wzoru na sumę wyrazów
nieskończonego ciągu geometrycznego.
| 1 | |
q= |
| a1=π S=2π Granica to 2π. |
| 2 | |
| 1 | |
b=6−(−1)=7. Odwrotność to |
| . Trzy pierwsze cyfry po przecinku: 142.  |
| 7 | |
21 kwi 00:44
Martiminiano: J dobrze myślał, ale pomylił q
21 kwi 00:48
Blue: A wiesz co jest najlepsze, że ja też tak liczyłam (zanim wrzuciłam to zadanie) jak J, haha
| 1 | | π | |
przecież iloraz to |
| nie |
| , ale pomyłka  |
| 2 | | 2 | |
Dzięki za odp.
21 kwi 01:00
Martiminiano: | π | |
Gdyby było |
| , to q byłoby >1 i nie mogłabyś skorzystać z tego wzoru na sumę  |
| 2 | |
21 kwi 01:01
Martiminiano: A
pigor pisał gdzieś, że może wróci tutaj o...2, więc może jeszcze tutaj zajrzy
21 kwi 01:03