równanie z parametrem
geometrykz: Dane jest równanie: mx
4 − (m+2)x
2 + 3 + m = 0
Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, aby rownanie mialo dokladnie trzy pierwiastki.
x
2=t
Δ>0
t
1*t
2=0
t
1*t
2>0
Δ=(m+2)
2−4m(3+m)=3m
2−8m+4 ⇒ 3m
2−8m+4>0
| | 8−4√7 | | 8+4√7 | |
m∊(m1= |
| , m1= |
| ) |
| | −6 | | −6 | |
t1*t2=0
m=−3
t1+t2>0
(m+2)m>0
m∊(−
∞,−2)u(0,
∞)
dobrze to jest? jaka będzie odpowiedź ostateczna?
19 kwi 14:16
geometrykz: poprawiam t1*t2=0 t1+t2>0
19 kwi 14:16
19 kwi 14:18
J:
a jakie byś postawił warunki, gdyby miało mieć tylko dwa rozwiązania ?
19 kwi 14:20
geometrykz: Δ>0
t1*t2<0
bo wtedy t1>0 a t2<0 co daje dwa rozwiąznia równania wyjściowego?
19 kwi 14:25
geometrykz: Metis ale tam nic nie ma w tym linku.
19 kwi 14:25
Metis: Masz warunki
19 kwi 14:26
geometrykz: odpowiedź to m∊(−∞,−2)u(0,∞) u {−3}
ale coś mi ten warunek z delty nie pasuje.. dobrze to w końcu zrobiłem?
19 kwi 14:57
Metis: Δ>0
Δ=(m+2)2−4*m*(3+m)>0
Δ=−(3 m2+8 m−4)>0 /*(−1)
Δ=3 m2+8 m−4<0
19 kwi 15:22
PW: Mateńko, trzy pierwiastki (powinno być: rozwiązania) w równaniu czwartego stopnia.
Jeden
pierwiastek wielomianu musi być
podwójny. Takie warunki trzeba postawić, a nie
na ślepo jak zwykle "delta", t
1, t
2 − to są schematy, które w tym zadaniu nie wystarczą.
19 kwi 15:25