Dane jest równanie
FHA: Dane jest równanie: mx4 − (m+2)x2 + 3 + m = 0
Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, aby rownanie mialo dokladnie trzy pierwiastki.
Zauwazylem tutaj mozliwosc zastosowania zmiennej więc:
x2 = t, t>0
mt2 − (m+2)t + 3 +m =0
1. Zapisze warunki:
a) Δ > 0
(m+2)2−4(m*(3+m)
m2+4m+4 − 4(3m+m2)
m2+4m+4−12m−4m2
−3m2−8m−4,
−3m2−8m−4 > 0
Δ = 16, ..4
m1= − 2/3
m2 = −2
x ∊ (−2,− 2/3)
.... nie wiem czy dobrze..
teraz t1+t2 > 0
t1*t2 = 0
ale 3 pierwiastek?
10 lis 00:58
Metis: Idź spać
10 lis 01:00
FHA: nie
10 lis 01:01
52: Hmm... Jednym z pierwiastków będzie zero
bo jeśli t>0 to mamy dwa pierwiastki
jeśli t<0 to nie mamy pierwiastków
10 lis 01:03
52: Chwila, chwila a to nie będzie czasem tak że po podstawieniu czyli jak mamy tą postać z t
to delta=0 i i ten trzeci pierwiastek wyjdzie z równania liniowego ?
10 lis 01:06
Kacper:
x2=t
Δ>0
t1*t2=0
t1+t2>0
10 lis 09:21