kąt
kyrtap:

Mam podany S = (1,−3),A = (0,−2),B(0,−4)
Moje pytanie czy można ten kąt jakoś wyznaczyć w sposób analityczny.
Wiem że można z tw. cosinusów i i chyba z iloczynu skalarnego jakieś inne opcje są?
19 kwi 13:37
Saizou :
Zauważ że ABC to trójkąt równoramienny zatem.....
19 kwi 13:42
Saizou :
albo jeszcze prościej: kąt przecięcia się dwóch prostych
19 kwi 13:43
Saizou :
19 kwi 13:44
kyrtap: spoko ale chyba będę korzystał z tw cosinusów
19 kwi 13:46
Saizou : zresztą tutaj widać z rysunku że tam jest 90o xd
19 kwi 13:49
kyrtap: ja tam wolę wykazać
19 kwi 13:51
daras: wcale nie musi być równoramienny ale to przypadek uproszczony dla maturzystów
19 kwi 13:52
Saizou :
no to z iloczynu skalarnego

wektor CA=[0−1,−2+3]=[−1,1]; wektor CB=[0−1,−4+2]=[−1,−2]
<CA,CB>=|CA|*|CB|*cos(∡CA,CB)
−1*(−1)+1*(−2)=
√1+1*
√1+5*cosα
19 kwi 13:55
kyrtap: nie jestem maturzystą
19 kwi 13:55
Saizou :
daras mówiłem o tym konkretnym przykładzie
19 kwi 13:55
daras: kiedys w liceum liczyło się takie zadania :
"krzywe oskulacyjne"
a potem punkt styczności
i kąt pomiędzy
z tg różnicy kątów nachylenia: trzeci wzór od góry w prawej kolumnie
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
19 kwi 13:56
daras: @
Saizou w tym konkretnym przykładzie to pytanie jest retoryczne
19 kwi 13:57
Saizou :
zresztą nie warto uczyć się tg2x, bo
| | sin2x | | 2sinxcosx | |
tg2x= |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x−sin2x | |
19 kwi 13:59
kyrtap: Saizou nie szalej
19 kwi 13:59
Saizou : zresztą wzory pomyliłem,

miałem pokazać tg(x+y), ale liczy się to podobne xd
19 kwi 14:00
Saizou :
| | sin(x+y) | | sinxcosy+cosxsiny | |
tg(x+y)= |
| = |
| = |
| | cos(x+y) | | cosxcosy−sinxsiny | |
| | | sinxcosy | | cosxsiny | |
| + |
| | | cosxcosy | | cosxcosy | |
| |
= |
| = |
| | | |
19 kwi 14:02
daras: i dlatego na maturze nie daje się aż tak trudnych przykładów
19 kwi 14:03
kyrtap: daras coś fizyką się nie interesują tegoroczni maturzyści
19 kwi 14:04
Saizou :
na maturze nie trzeba tego znać, bo jest karta wzorów

a tam Ci wszystko powiedzą
19 kwi 14:04
daras: mam w dupie maturzystów
19 kwi 14:28
daras: karta wzórów

już widziałęm w akcji takich co nie umieli z niej odczytac porządanych
informacji
19 kwi 14:28
daras: @
kyrtap wpadłeś wczoraj na chwilę ale już nie doczytałeś mojej odpowiedzi na fizyczny.pisz
19 kwi 14:30
daras: PS. 14:28 miałem na myśli tutejszych "maturzystów"
bo mam swoich, których przygotowuję już od 2 lat do egzaminu i sa w dobrej formie
19 kwi 14:32
kyrtap: mówisz daras że masz wybitne jednostki?
19 kwi 14:33
daras: mam jednostki przeciętne tak jak z krzywej Gaussa

ale za to pracowite i zmotywowane no i...kolejny człek nie zauważył daty startu przygotowań do
matury
19 kwi 14:52