Dowód. Ciąg geometryczny
piotrek: Wykaż, że liczby 2,3,5 nie mogą być wyrazami jednego ciągu geometrycznego rosnącego.
Proszę o ocenę mojego rozwiązania, bo wydaje mi się zbyt proste.
2q
1=3
3q
2=5.
jeśli q
1=q
2 to te wyrazy mogą być ciągiem geometrycznym
równość nie zachodzi, więc nie mogą być wyrazami tego samego ciągu.
18 kwi 11:54
b.: Nie, to nie jest dobre rozwiązanie, wyrazy 2,3,5 niekoniecznie muszą być kolejnymi wyrazami
ciągu.
zob. tu
281715
18 kwi 11:58
J:
nie mogą być kolejnymi wyrazami ciągu
Twój sposób dobry, ale można prościej: 32 ≠ 2*5
18 kwi 11:59
piotrek: już rozumiem, dziękuje.
18 kwi 12:01
===:
... to co napisałeś Kolego J ... to nieporozumienie ... nie muszą być kolejnymi wyrazami
ciągu
nie ma tego w treści.
18 kwi 12:06