Wykaż i ciag geometryczny
Greg: Witam, mam takie zadanie:
Wykaż, że liczby, 2,3,5 nie mogą być wyrazami jednego ciągu geometrycznego rosnącego.
Mam takie 3 równania:
Q>1, n ∊ N, k∊ N.
Nie mam pojęcia od której strony się do tego zabrać
25 lut 22:41
Greg: ref
25 lut 22:46
Greg: upup
25 lut 22:55
Kacper:
Było już

Szukaj postów
Blue
25 lut 22:57
Greg: Przeszukałem, nie ma ani jednego zadania podobnego do tego :c. Przeszukałem forum zanim
wstawiłem jeszcze.
25 lut 23:07
Greg: re
25 lut 23:17
25 lut 23:30
Tadeusz:
gdyby były to usiałoby zachodzić
2=a
1*q
a
3=a
1*q
b
5=a
1*q
c
gdzie a, b i c są liczbami naturalnymi
| | 5 | |
qc−a= |
| .... i wnioskuj |
| | 2 | |
25 lut 23:41
Jaszunex: Wnioskuje i wnioskuje... i nic nie wiem.
c−a>c−b.
q>1
q
c−a>q
c−b
5/2>5/3
17 kwi 22:03
b.: Z tych Twoich równań z pierwszego posta wynika, że
(3/2)
k = (5/3)
n,
a stąd już łatwo dostać sprzeczność
17 kwi 22:07