Kolokwium z majzy
Hajtowy:
Witajcie

Po dłuższej nieobecności na forum, będę miał prośbę do wielu z Was

28 kwietnia (tj. wtorek)
mam kolokwium z matematyki z macierzy oraz całek... W zbiorze zadań mam 10 stron zadań z
macierzami oraz 7 stron z całkami. Niestety na 1 rzut oka sam nie dam rady z tym i chciałbym
się po weekendzie zabrać za to wszystko, tak więc będę miał jakieś 8 dni na przerobienie
wszystkich zadań dokładnie... Nie ukrywam iż macierze i całki to dla mnie czarna magia także
proszę potraktować poważnie prośbę studenta i pomóc w potrzebie

Wiem, że matura tuż tuż i
maturzystów od groma ale studentów nie odstawiajcie na boczny tor

Jeśli byłby ktoś chętny to odświeżę ten temat w poniedziałek i zabiorę się ostro do pracy.
Z góry dziękuję wszystkim, którzy będą mi w stanie pomóc
17 kwi 20:32
Saizou: ja moge pomoc z calkami, bo tez mam niedlugo kolo z tego zagadnienia, glownie calki
nieoznaczone i calki Riemanna, wiec sam tez potrenuje xd ale jak juz to w ten weekend
17 kwi 21:44
bezendu:
Ja też całki chętnie przygarnę bo muszę powtórzyć a z macierzami jest za dużo zabawy
17 kwi 22:00
Hajtowy: No to zaczynamy powolutku

Od razu mówię, że całki to czarna magia jak dla mnie

Mam 117 zadań (podpunktów) − odpowiedzi posiadam.
Proszę o wyrozumiałość bo student gdzieś musi się nauczyć, a gdzie jak nie na forum?

Zaczynamy...

zad 1, obliczyć:
a) ∫(2x
3−x
2+x−π)dx
21 kwi 12:23
kyrtap: ∫(2x3 − x2 + x − π)dx = ∫2x3dx − ∫x2 dx + ∫xdx − ∫πdx
21 kwi 12:28
Hajtowy: I teraz mam sobie znaleźć jaka liczba daje pochodną 2x3, x2 i x ?
21 kwi 12:30
kyrtap: najlepiej nauczyć się podstawowych własności całek i wzorów
21 kwi 12:31
21 kwi 12:31
Hajtowy:
Tak to ma wyglądac?
1 | | 1 | | 1 | |
| x4 − |
| x3 − |
| x2 − πdx + C? |
4 | | 3 | | 2 | |
21 kwi 12:40
kyrtap: | 1 | | 1 | | 1 | |
2* |
| x4 − |
| x3 + |
| x2 − πx + C |
| 4 | | 3 | | 2 | |
21 kwi 12:41
Hajtowy:
| 1 | | 1 | | 1 | |
No to ładnie wychodzi : |
| x4− |
| x3+ |
| x 2−πx+C  |
| 2 | | 3 | | 2 | |
21 kwi 12:43
kyrtap:
21 kwi 12:45
Hajtowy:
Lecim dalej
| 2 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
b) ∫(x5− |
| x4+1)dx = ∫x5dx − ∫ |
| x4dx + ∫1dx = |
| x6 − |
| * |
| *x5 + C |
| 3 | | 3 | | 6 | | 3 | | 5 | |
=
Tak?
21 kwi 12:48
kyrtap: a gdzie zgubiłeś ∫1dx?
21 kwi 12:49
Hajtowy: No własnie nie wiem ile to jest i myslałem, że to jest 0
21 kwi 12:50
kyrtap: ∫dx = x
∫2dx = 2x
∫100dx = 100x
itd.....
21 kwi 12:50
Hajtowy: Wszystko jasne
| 1 | | 1 | |
c) ∫( |
| −x+√3)dx = ln|x| − |
| x 2− √3x + C ?  |
| x | | 2 | |
21 kwi 12:53
kyrtap: zamiast −√3x to +{3}x
21 kwi 12:55
Hajtowy:
| 1 | | 2 | | 7 | |
d) ∫( |
| − |
| + |
| )dx = ... |
| x | | x2 | | x7 | |
| 2 | | 7 | |
Jak mam rozbić |
| oraz |
| bo nie wiem  |
| x2 | | x7 | |
21 kwi 12:55
kyrtap: | 2 | | 7 | | 1 | |
∫(1− |
| + |
| ) dx = ∫ |
| − 2∫x−2dx + 7∫x−7dx |
| x2 | | x7 | | x | |
21 kwi 13:05
21 kwi 13:06
Hajtowy:
| 1 | | 1 | |
e) ∫(sinx − |
| )dx = ∫sinxdx − ∫ |
| dx = −cosx − .... |
| √1−x2 | | √1−x2 | |
Tutaj mam użyć wzoru:
| dx | | x | |
∫ |
| =arcsin |
| +C ? |
| √a2−x2 | | a | |
21 kwi 14:09
Saizou :
tak
21 kwi 14:10
Hajtowy: A więc będzie ... = −cosx − arcsinx + C ?
| x | |
No bo tam wychodzi arcsin |
| + C |
| 1 | |
21 kwi 14:12
Saizou :
| 1 | |
∫ |
| =arcsinx warto pamiętać xd |
| √1−x2 | |
21 kwi 14:14
Hajtowy:
Lecim dalej
| 1 | |
f) ∫ ( |
| −cosx)dx = tgx − sinx + C ?  |
| cos2x | |
21 kwi 14:16
Saizou :
yep xd
21 kwi 14:20
Hajtowy:
| 1 | |
g) ∫ (3√x2 − |
| + √x) dx |
| √x | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
Wyszło mi tu z tego : |
| x5/3 − |
| + |
| |
| | | 2x3/2 | | 2√x | |
Cuda XD
21 kwi 14:23
Saizou :
| 1 | |
Pokaż jak obliczyłeś całkę ∫ |
| dx |
| √x | |
21 kwi 14:26
Hajtowy:
| 1 | |
Wklepałem w Wolframa bo nie wiem jak to ruszyć i wyszlo |
| |
| 2x3/2 | |
21 kwi 14:29
Saizou :
całki typu x
n dla n≠−1 obliczamy tak
| 1 | | 1 | |
∫xn dx= |
| x1+n, zatem dla funkcji podcałkowej |
| =x−1/2 mamy |
| 1+n | | √x | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
∫x−1/2dx= |
| x1+(−1/2)= |
| x1/2= |
| √x=2√x |
| | | | | | |
21 kwi 14:34
Hajtowy:
Jak takie cudo ruszyć? Nie widzę wzoru na dzielenie xd
21 kwi 14:41
Saizou :
x4−3x2−2x−5 | | 1 | | 1 | | 2 | | 5 | |
| = |
| x− |
| + |
| − |
| |
3x3 | | 3 | | x | | 3x2 | | 3x3 | |
i skorzystaj z tego co napisałem wyżej
oraz z tego że
21 kwi 14:43
Hajtowy:
Wyszlo mi tak ...
| x2 | | 2/3 | | 5/3 | |
= |
| − ln|x| + |
| x3 − |
| x4 + C |
| 6 | | 3 | | 4 | |
21 kwi 14:51
Saizou :
| 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | |
∫ |
| x−2dx= |
| ∫x−2dx= |
| * |
| x1−2= |
| x−1= |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 1−2 | | 3 | | 3x | |
| 5 | |
pokaż jak obliczysz ∫ |
| dx |
| 3x3 | |
21 kwi 14:57
Hajtowy:
5 | | 5 | | 1 | | 5 | |
| ∫x3 = |
| * |
| x4 = |
| x 4 |
3 | | 3 | | 4 | | 12 | |
Teraz inaczej wyszło
21 kwi 15:00
Saizou : a dlaczego liczysz całkę z x3 ?
21 kwi 15:01
Hajtowy: ∫af(x)dx = a∫f(x)dx
taką własność mam podaną więc tak liczę
21 kwi 15:02
Saizou :
| 5 | | 1 | |
no ok ale masz policzyć całkę z |
| * |
| |
| 3 | | x3 | |
21 kwi 15:03
Hajtowy: No to ja już nie wiem
21 kwi 15:05
Saizou :
| 5 | | 1 | |
∫ |
| * |
| dx= wyciągamy stałą przed znak całki |
| 3 | | x3 | |
5 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dx= zamieniamy |
| =x−3 |
3 | | x3 | | x3 | |
5 | | 1 | |
| ∫x−3dx= stosujemy wzór na ∫xn= |
| x1+n |
3 | | 1+n | |
5 | | 1 | |
| * |
| x1−3= porządkujemy |
3 | | 1−3 | |
21 kwi 15:09
Hajtowy: Saizou dzięki Ci wielkie

Bez przykładów to ja się tego nie nauczę ale muszę walczyć!
21 kwi 15:11
Saizou :
| 5 | |
to do poćwiczenia, oblicz całkę ∫ |
| dx |
| 7x6 | |
21 kwi 15:12
Hajtowy: | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
∫ |
| * |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| ∫x−6dx = |
| 7 | | x6 | | 7 | | x6 | | 7 | |
21 kwi 15:18
Saizou : no i ok
21 kwi 15:19
Hajtowy:
| x+3√x | | x | | x1/3 | |
i) ∫ |
| = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ∫x1/2 + ∫x−1/6 = |
| √x | | x1/2 | | x1/2 | |
| 1 | | 1 | |
= |
| x1/2 + |
| x5/6 + C |
| 1,5 | | 5/6 | |
21 kwi 15:34
Saizou : popraw całkę z ∫x1/2dx
21 kwi 15:39
Tana: zamiast x1/2 to x3/2
21 kwi 15:39
Hajtowy:
| 1 | |
tak tak, tam ma być |
| x 3/2  |
| 3/2 | |
Czyli jest ok?
21 kwi 15:43
Saizou : tak
21 kwi 15:44
Hajtowy:
| 4√x − 25√x3+43√x | |
j) ∫ |
| dx = ∫x−9/4dx − ∫2−19/10dx + ∫4−13/6 = |
| √x5 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x−5/4 − |
| x−9/10 + |
| x−7/6 |
| −5/4 | | −9/10 | | −7/6 | |
I jak?
21 kwi 15:57
Saizou : na samym poczatku już masz błąd
21 kwi 16:02
Hajtowy: Ale gdzie bo nie widze
21 kwi 16:12
Saizou :
przepraszam widziałem w mianowniku
5√x 
ale pogubiłeś stałe 2 i 4
21 kwi 16:18
Tana: Tamto jest dobrze, natomiast zle jest drugi wyraz bedzie 3/5−1/5
21 kwi 16:19
Tana: aa fakt dobrze
21 kwi 16:20
Hajtowy: To co jest źle?
21 kwi 16:25
Saizou :
| 25√x3 | | 1 | |
bo liczysz ∫ |
| =2∫x−19/10=2* |
| x−9/10 |
| √5 | | −9/10 | |
zapomniałes o 2 i tak samo w ostatnim o 4
21 kwi 16:28
Hajtowy: Okej, poprawiłem sobie

Teraz przez podstawianie jedziemy

Zad. 2 Stosując twierdzenie o całkowaniu przez podstawianie obliczyć:
a) ∫ (x−5)
10dx
21 kwi 16:30
Saizou :
Podstawmy za
x−5=t liczbą pochodne otrzymamy
dx=dt, zatem nasza całka będzie wyglądać tak
∫(x−5)
10dx= wstawiamy (x−5)=t oraz dx=dt
∫t
10dt= a to ze wzoru na ∫x
n dx
1 | |
| t11= wracamy z podstawieniem (x−5)=t |
11 | |
21 kwi 16:44
Hajtowy:
PODSTAWIENIE
|| 3−5x = t ||
|| dx = dt ||
| 1 | | 1 | |
= ∫t−4dt = − |
| t−3 = =− |
| (3−5x)−3+C |
| 3 | | 3 | |
21 kwi 17:26
bezendu:
t=−5x+3
dt=−5dx
| dx | | 1 | | dt | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| =− |
| ∫ |
| =− |
| ∫t−4dt=− |
| *(− |
| t−3+C) |
| (−5x+3)4 | | 5 | | t4 | | 5 | | 5 | | 3 | |
| 1 | | 1 | |
= |
| t−3+C= |
| (−5x+3)−3+C |
| 15 | | 15 | |
21 kwi 17:33
Hajtowy: | dt | |
LOL  coś Ty tu zrobił  Skąd Ci się wzięło, że dx=− |
| ?  |
| 5 | |
21 kwi 17:37
52: (−5x)'=−5
21 kwi 17:42
bezendu:
Pochodne do powtórki, jak bez sprawnego liczenia chcesz robić całeczki ?
21 kwi 17:45
Hajtowy: Spokojnie dam radę

Mogę wolno liczyć ale w końcu policzę xd
21 kwi 17:50
bezendu:
To są proste pochodne i wynik powinieneś podawać z automatu

Ale rób co chcesz
21 kwi 17:51
Hajtowy:
c) ∫cos(−4x)dx =
−4x=t
dx=dt
−4dx=dt
dx = −1/4 dt
= ∫cos(−1/4) dt ?
24 kwi 14:56
bezendu:
c) ∫cos(−4x)dx
t=−4x
dt=−4dx / (−4)
Związek dx zastępujesz dt




| 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ∫cos(t)dt=− |
| sin(t)+C=− |
| sin(−4x)+C |
| 4 | | 4 | | 4 | |
24 kwi 14:58
Hajtowy:
d) ∫√(x−4)dx =
x=t+4
dx=dt+4 ?
24 kwi 15:09
J:
x − 4 = t , dx = dt
24 kwi 15:12
Saizou :
a ile to pochodna z t+4 względem t ?
24 kwi 15:12
Hajtowy: Pochodna z 4 to 0
24 kwi 15:13
bezendu:
Nie.Poćwicz Ty jednak te pochodne, bo to jest katastrofa na chwilę obecną

Bez pochodnych nie
zrobisz całek przez podstawienie i nie tylko... Wracaj do pochodnych

t=x−4
t'=(x−4)'=1 (C)'=0
∫
√x−4dx=∫t
1/2dt
t=x−4
dt=dx
24 kwi 15:13
24 kwi 15:17
J:
tak
24 kwi 15:18
24 kwi 15:19
bezendu:
@J a gdzie stała całkowanie ?
24 kwi 15:22
J:
MYŚLAŁEM,ŻE STAŁĄ OZNACZYŁ PYTAJNIKIEM I ZAPOMNIAŁ PLUSA
24 kwi 15:23
Hajtowy:
| 1 | | 1 | |
e) ∫ 3√(2x+π)2 dx = PO PODSTAWIENIU = |
| ∫ 3√t2dt = |
| ∫ t2/3 dt = ... ? |
| 2 | | 2 | |
2x+π=t
2dx=dt
24 kwi 15:27
24 kwi 15:29
Hajtowy: | 1 | | 3 | |
A skąd z |
| zrobiłeś |
| a z 2/3 zrobiłeś 3/5 ? XD |
| 2 | | 10 | |
24 kwi 15:31
J:
pwinno być: t
5/3
| 1 | |
∫ xn = |
| *xn+1 + C ... policz |
| n+1 | |
24 kwi 15:33
bezendu:
Dziś czepiam się wszystkiego

Przepraszam, ale
24 kwi 15:37
Hajtowy: Omg

to takie proste a ja sie zastanawiam skąd Ty to brałeś
24 kwi 15:37
J:
nie ma problemu

..też jestem za precyzją zapisu
24 kwi 15:38
bezendu:
@J
24 kwi 15:41
J:
na zdrowie
24 kwi 15:42
Hajtowy: Za moje zdrowie pijecie?

To dobrze, przyda się xD
f) ∫ x
√1−x2 dx = ...
jakiś pomysł?
24 kwi 15:43
Przemysław: 1−x2=t?
24 kwi 15:43
Hajtowy: A co z tym "x" przed pierwiastkiem później zrobię?
24 kwi 15:44
Przemysław: Po podstawieniu zniknie chyba?
24 kwi 15:45
bezendu:
Elementarne całki...
t=−x
2+1
dt=−2xdx / (−2)
24 kwi 15:45
J:
1 − x2 = t , −2xdx = dt ... i po problemie
24 kwi 15:45
Hajtowy: Boski Alvaro czyt. bezendu XD
24 kwi 15:46
24 kwi 15:47
bezendu:
Ja mam pomysł, ale do bani
24 kwi 15:47
Przemysław:
24 kwi 15:49
Hajtowy:
| 1 | |
= − |
| (1−x 2) 3/2 ?  |
| 3 | |
24 kwi 15:49
J:
+ C
24 kwi 15:49
Hajtowy: Przemysław sio mi stąd bo dostaniesz patykiem po

xd
24 kwi 15:49
Hajtowy: Lecim dalej
Mogę skorzystać ze wzoru:
| dx | | 1 | | x−a | |
∫ |
| = |
| ln | |
| | + C ? |
| x2−a2 | | 2a | | x+a | |
24 kwi 15:52
bezendu:
| 1 | | dx | |
1 w liczniku mnie odrzuca, tak samo jak zapis ∫ |
| dx ładniej wygląda ∫ |
| ale |
| x2+2 | | x2+2 | |
to tylko moje takie przemyślenia.
24 kwi 15:53
J:
| 1 | | 2x | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx ... i licznik jest pochodną mianownika ... = |
| lnIx2 −4I + C |
| 2 | | x2 − 4 | | 2 | |
24 kwi 15:54
bezendu:
W liczniku masz zmienną x więc nie możesz. Dwa przecież to ładnie się uprości podstawieniem
w mianowniku wielomian 2 stopnia, pochodna obniży go do 1 stopnia, w liczniku to samo
dostaniesz więc podstawienie.
Dobra uciekam, niech J Cię uczy.
24 kwi 15:55
J:
| 1 | | 6x | |
aj... = |
| ∫ |
| dx = ... |
| 6 | | 3x2−4 | |
24 kwi 15:56
Hajtowy: bezendu ale J tu ze mną nerwicy dostanie i ucieknie
24 kwi 15:56
bezendu:
Ja już dostałem, dlatego uciekam
24 kwi 15:57
J:
| 1 | |
i teraz = |
| lnI3x2 − 4I + C |
| 6 | |
24 kwi 15:57
Hajtowy: J ale spokojnie nie tak szybko
| 1 | | 6x | |
Skąd wziąłeś postać |
| ∫ |
| ?  |
| 6 | | 3x2−4 | |
24 kwi 15:59
Przemysław: Może spróbuj na ułamki proste rozłożyć
24 kwi 16:11
Braun:
Widzę, że i J dostał nerwicy
24 kwi 16:12
Przemysław: Faktycznie starczy przekształcić i wychodzi

Wypaliłem z tymi ułamkami...
i jeszcze zły wynik miałem...
24 kwi 16:18
Hajtowy: Nikt ze mną wytrzymać nie może bo matmy pojąć szybko nie umiem
24 kwi 16:18
Przemysław: | 1 | |
@Hajtowy pomnóż ułamek razy 6 i podziel przez 6, |
| wyciągnij przed całkę. Potem masz |
| 6 | |
pocodną mianownika w liczniku więc logarytm z modułu mianownika
24 kwi 16:19
Przemysław: pochodną*
24 kwi 16:19
Przemysław: Jak nie rozumiesz to pisz
24 kwi 16:21
Hajtowy: Omg takie kombinacje ... po co komu całki w życiu

Mniej więcej rozumiem ale trochę to skomplikowane

h) ∫x
2√x3+2 = ...
PODSTAWIENIE:
x
3+2=t
3x
2dx=dt
Coś jeszcze? xd
24 kwi 16:26
Przemysław: To napisz jeszcze wynik
24 kwi 16:27
24 kwi 16:29
Przemysław: Skąd te 2?
24 kwi 16:30
Przemysław: | 1 | |
Chodzi mi o to, czemu nie jest |
| ∫t1/2dt |
| 3 | |
24 kwi 16:36
Hajtowy:
No bo nie wiem co z tym x
2 zrobić co jest przed pierwiastkiem
24 kwi 16:36
Przemysław: Zniknęło, bo skądś musiałeś wziąć dt

Tak działa to podstawienie, które wykonujesz
24 kwi 16:38
Przemysław: | dt | |
Masz napisane |
| =x2dx, a więc bezpośrednio jedno pojawia się kosztem drugiego. |
| 3 | |
| dt | |
Zamiast pisać x2dx piszesz |
| |
| 3 | |
24 kwi 16:38
24 kwi 16:40
Przemysław: Jak nie rozumiesz to pytaj
24 kwi 16:47
Hajtowy: | 1 | |
Czyli zostawiam |
| ∫t 1/2dt ?  |
| 3 | |
24 kwi 17:06
Przemysław: | dt | |
Tak, na tym to polega, że podstawiasz zamiast x2dx |
| czyli siłą rzeczy to x2dx znika. |
| 3 | |
24 kwi 17:08
Przemysław: Więc jakie rozwiązanie ostatecznie?
24 kwi 17:08
Hajtowy:
| 2 | |
= |
| (x 3+2) 3/2 ?  |
| 9 | |
24 kwi 17:08
Przemysław: Tak, o ile już sam się nie zamieszałem to tak
24 kwi 17:10
Przemysław: Dawaj następne
24 kwi 17:10
Hajtowy:
Podobny do przykładu G ale jakieś to dziwne jest
24 kwi 17:10
Przemysław: Podstaw x4+5=t
24 kwi 17:11
Przemysław: I pamiętaj, że wszystkie stałe można wyciągnąć przed znak całki:
np.
∫a*F(x)dx=a*∫F(x)dx
24 kwi 17:12
J: U(1/2) przed calke
24 kwi 17:13
Przemysław: Na to samo wyjdzie
24 kwi 17:14
24 kwi 17:15
Hajtowy:
x
4+5 = t
4x
3dx=dt
24 kwi 17:17
24 kwi 17:17
Hajtowy:
No i stoję w miejscu... Nie wiem co teraz
24 kwi 17:19
Hajtowy: zw obiad mam. wrócę za chwilkę
24 kwi 17:19
24 kwi 17:21
Saizou :
zauważmy, że w liczniku mamy zbliżone wyrażenie do pochodnej mianownika, zatem podstawmy
x
4+5=t różniczkując
4x
3 dx=dt
| 1 | | 1 | |
zatem otrzymamy ∫ |
| * |
| dt teraz możemy wyłączyć stałe przed znak całki |
| t | | 2 | |
1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt no i teraz korzystamy ze wzoru ∫ |
| da= ln|a| |
2 | | t | | a | |
1 | |
| ln|t| i wracamy z podstawienie |
2 | |
1 | |
| ln|x4+5| no i jeszcze możemy opuścić wartość bezwzględną bo x4+5>0 i dodajemy magiczne |
2 | |
C, zatem
24 kwi 17:41
Hajtowy:
Saizou ciekawe rozwiązanie ale poprawne
24 kwi 17:58
Przemysław: | 1 | | 1 | |
Oczywiście tam co napisałem w 17:17 powinno być |
| a nie |
| , przepraszam  |
| 2 | | 4 | |
24 kwi 18:40