funckja
seta: | | x2+2x+1 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| |
| | x2+4x+3 | |
ja to się robi?
16 kwi 19:54
16 kwi 20:00
5-latek: Kiedys Zenon Laskowik spiewal taka piosenke gdzie było gdy małolaty same zostały w domu
Zdzichu jak to się robi
| | x2+2x+1 | |
f(x)= |
| dla x≠−1 i x ≠−3 |
| | x2+4x+3 | |
| | x+1 | |
f(x)= |
| masz funkcje wymierna wiec przekdztalc ja do postaci kanonicznej i odczytaj |
| | x+3 | |
zbior wartości funkcji
16 kwi 20:09
Benny: No i oczywiście wyrzucić f(−1)
16 kwi 20:16
Nick: Tak szczerze to chciałem pomóc ale doszedłem to tego co 5 latek i nie pamiętam jak zmienić tę
funkcje na postać kanoniczna.
Mógłby ktoś to napisać dla przypomnienia?
16 kwi 20:17
Benny: | x+1 | | x+3−2 | | −2 | |
| = |
| =1+ |
| lub policzyć granicę f(x) |
| x+3 | | x+3 | | x+3 | |
16 kwi 20:20
Nick: ja cie sunę a no tak dzięki Benny
16 kwi 20:24
5-latek: Albo najzwyczajniej w swiecie dzielisz pisemnie
x+1:x+3= 1
−x−3
======
−2 i dostales
16 kwi 20:27
5-latek:

To co lubie robic
16 kwi 20:30
seta: wyszło mi że zbiorem wartości są liczby rzeczywiste bez jedynki, a w odpowiedziach jeszcze jest
zero.
17 kwi 18:46
5-latek:

a tam nie gdzies wartosci bezwzględnej ?
17 kwi 18:52
seta: a no nie ma.
17 kwi 18:55
5-latek: A popatrzyles na dobra odpowiedz ?
17 kwi 18:57
seta: tak, odpowiedź to R−{0,1}, ale nie wykluczam tego, iż jest zła.
dzięki!
17 kwi 19:01
Benny: Napisałem wyżej, że trzeba wyrzucić f(−1), czytaj trochę
17 kwi 19:25