Optymalizacja
Robercik112: Optymalizacja

! Ważne
Na wykresie funkcji y=1/4x
4−x
3−5x
2+22x+50 znajdz współrzędne punktu A, którego odległość od
prostej o równaniu y=−2x−22 jest najmniejsza.
16 kwi 16:46
===:
... tak nie możesz pisać 1/4x2
16 kwi 17:04
Robercik112: 
?
16 kwi 17:06
16 kwi 17:07
===:
| | 1 | |
(1/4)x4 albo x4/4 albo |
| x4 |
| | 4 | |
| | 1 | |
To co zapisałeś należy odczytać jako |
| |
| | 4x4 | |
16 kwi 17:09
Robercik112: 14x2
16 kwi 18:09
Robercik112: 14x4
16 kwi 18:09
Robercik112: te zadanko co pokazales to identyko wielkie dzięki
16 kwi 18:10
Robercik112: tylko mam problem z wyznaczeniem tych miejsc zerowych
16 kwi 18:24
Robercik112: I problem polega na tym ze te miejsca zerowe nie bede liczbami calkowitymi tylko ~1,81 itp
16 kwi 18:28
===:

a co Cię interesują miejsca zerowe

?
Popatrz raz jeszcze na metodę podaną w linku
jeśli f(x)=x
4/4−x
3−5x
2+22x+50
to f'(x)=x
3−3x
2−10x+22
Szukamy punktów w których styczna do f(x) jest równoległa do y=−2x−22
zatem:
x
3−3x
2−10x+22=−2
x
3−3x
2−10x+24=0
x
1=−3
x
2=2
x
3=4
Są to iks−owe współrzędne punktów leżących na f(x) w których styczna do wykresu jest
równoległa do y=−2x−22
Współrzędne y−kowe znajdziesz równania f(x)
f(−3)=
f(2)=
f(4)=
itd −
16 kwi 19:48
Robercik112: według mnie te współrzędne to (−16,−3) dobrze mysle?
16 kwi 20:21
===:
... niestety ... chyba nie myślisz −:(
16 kwi 20:23
Robercik112: dobra chyba wiem
16 kwi 20:26
Robercik112: dobra jednak nie
16 kwi 20:28
Robercik112: Obliczylem te wspołrzedne ykowe i potem policzylem od tych wspolrzednych co mi wyszly
odleglosci do prostej w takim razie co zle robie?
16 kwi 20:31
Robercik112: Dobra mam (−3,−16)
16 kwi 20:35
Robercik112: ?
16 kwi 20:40
Robercik112: Dobra Ostateczna odpowiedz (−3,−554)
16 kwi 21:25