Kilka zadań z rachunku różnickowego.
Blue: | | 1 | |
zad.1 Prosta o równaniu y= |
| x jest styczna do wykresu funkcji : |
| | 4 | |
| | x2−x | | 1 | |
f(x) = |
| +cos2α − |
| sinα w punkcie o dodatniej odciętej. Wyznacz α, jeśli |
| | 3x+1 | | 2 | |
α∊<0,π>.
zad.2 Uzasadnij, że funkcja f nie ma pochodnej w punkcie x=0.
zad.3 Wyznacz współrzędne punktu P należącego do wykresu funkcji f i leżącego najbliżej prostej
x−y+2=0.
zad.4 Wyznacz dziedzinę funkcji f, określ jej najmniejszą wartość oraz naszkicuj wykres, jeśli
f(x) = lim(1+x
2+x
4+...+x
2n)
x−>∞
16 kwi 12:25
===:
1)
Proponuję tak:
−liczysz pochodną f'(x)
−przyrównujesz do 1/4
w ten sposób wyznaczysz współrzędną punktu/punktów styczności
drugie współrzędne wyznaczysz podstawiając do równania prostej
−współrzędne punktów styczności podstawiasz do f(x)
w ten sposób wyznaczysz wartości α
16 kwi 13:19
Blue: Wyszło ! Dzięki wielkie, na początku nie wiedziałam jak w ogóle się za to wziąć, bo widziałam
dwie niewiadome, ale przecież jak obliczymy pochodną, to te wszystkie f. trygonometryczne
znikną ^^
16 kwi 13:59
===:

1)
| | (2x−1)(3x+1)−3(x2−x) | | 3x2+2x−1 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (3x+1)2 | | (3x+1)2 | |
f'(x)=1/4
zatem:
12x
2+8x−4=9x
2+6x+1 ⇒ 3x
2+2x−5=0
Δ=64 x
01=1 x
02=−5/3 do y=x/4 zatem:
y{01)=1/4 y
02=−5/12
Wcześniej uporządkujmy
cos2α−0,5sinα=1−sin
2α−0,5sinα=−2sin
2α−0,5sinα+1
i teraz
| 1 | | 1−1 | |
| = |
| −2sin2α−0,5sinα+1 ⇒ −8sin2α−2sinα+3=0 |
| 4 | | 3+1 | |
| | 2+10 | |
Δ=4+96=100 sinα= |
| po za przedziałem |
| | −16 | |
| | 2−10 | |
lub sinx= |
| =0,5 α=... |
| | −16 | |
Dla porządku sprawdzę na wykresie
Drugi punkt styczności już dla Ciebie −
16 kwi 14:50
===:

to pobawię się jeszcze 3)
| | 2x−3 | |
f(x)= |
| i prosta y=x+2 |
| | x−1 | |
Można odległością punktu od prostej i szukanie minimum
ale ja jestem za leniwy−

dlatego poszukam punktów w których styczna do f(x)
jest równoległa do danej prostej.
| | 2(x−1)−2x+3 | | 1 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
f'(x)=1 x(x−2)=0
x
1=0 lub x
2=2 drugie współrzędne wyznaczysz z równania f(x)
zatem: y
1=3 y
2=1
Pozostaje Ci policzyć, który z tych punktów leży bliżej danej prostej −
16 kwi 15:13
Mila:
Ładny sposób.
16 kwi 17:32
===:
−
16 kwi 19:05
Blue: Drugiego punktu nie trzeba rozpatrywać, bo odcięta ma być dodatnia

Dziękuję też za rozwiązanie 3, właśnie ja próbowałam liczyć z odległości punktu od prostej i z
pochodnej, ale coś nie wychodziło...

Ktoś się pokusi o zrobienie 2 i 4

16 kwi 20:07
Mila:
Zadanie 2 .
| | 8x | |
f(x)= |
| dla x≥0 i licz granicę ilorazu różnicowego. |
| | x2+1 | |
16 kwi 22:13
Blue: czyli w jednym przypadku będzie −8, a w drugim 8

17 kwi 22:13
Mila:
Liczysz granicę ilorazu różnicowego w x0=0
17 kwi 22:19
Blue: Mila, a mogłabyś to rozpisać?
17 kwi 22:23
Blue:
17 kwi 22:50
Mila:

Przedtem zgubiłam 8 w liczniku, nie popatrzyłam uważnie na wzór, przepraszam.
| | | | 8*(−h) | |
limh→0− |
| =limh→0− |
| =−8 |
| | h | | h*(h2+1) | |
Dalej dla h→0
+
| | | | 8*(h) | |
limh→0+ |
| =limh→0+ |
| =8 |
| | h | | h*(h2+1) | |
17 kwi 22:51
Blue: Czyli jednak mam dobrze

Dziękuję

A pomogłabyś mi jeszcze z 4?

Przepraszam, że Cię męczę (:
17 kwi 23:10