fgs
pinokio: Korzystając z indukcji matematycznej udowodnić:
∀n∊N n < 2n
1. n = 1
1 < 2
2. n = k, k ≥ n
k < 2k
3. n = k + 1
i nie wiem jak tutaj to rozpisać?
15 kwi 23:19
PW: A mechanicznie zamienić n na (k+1), to znaczy postawić tezę, że
(k+1) < 2k+1
i udowodnić ją korzystając z założenia indukcyjnego.
W 2. niepotrzebne założenie k≥n, powinno być ...
15 kwi 23:23
pinokio: k + 1 < 2k+1
ale nie wiem jak to dalej ? sprawdzić czy z L = P ? ale tutaj jest znak większości/mniejszości
15 kwi 23:25
pinokio: ?
15 kwi 23:41
pinokio: ?
16 kwi 08:37
PW: Jak zwykle − tezę dowodzimy korzystając z założenia:
− wiemy z założenia, że
k < 2k,
a więc po dodaniu stronami liczby 1 otrzymamy
(1) k + 1 < 2k + 1.
Jest oczywiste, że
(2) 2k + 1 < 2k + 2k = 2k+1,
zatem z (1) wynika
k + 1 < 2k+1,
co kończy dowód tezy indukcyjnej.
Zastosowanie zasady indukcji ... itd.
Muszę skomentować, że dowód był banalny, łatwiejszych zadań na zastosowanie zasady indukcji nie
będzie. Co stało na przeszkodzie, żeby stwierdzić tak prostą rzecz jak (2)? Początkujący
pytają w tym miejscu:
− A skąd ja niby miałbym być taki mądry?
Odpowiedź jast prosta:
− A stąd, że wiesz do czego dążyć, w tezie po prawej stronie jest 2k+1.
16 kwi 11:20
pinokio: czemu 1 dodajesz ?
16 kwi 11:41
PW: Bo w tezie po lewej stronie jest jedynka − sam to napisałeś o 23:25.
Dowód indukcyjny wymaga skorzystania z założenia indukcyjnego − przywołałem je na samym
początku, a potem dążę do tego, żeby "zobaczyć" po lewej stronie k+1 (bo jest w tezie
indukcyjnej), a po prawej zobaczyć 2k+1.
Jest to rozumowanie typu "co wiem to wykorzystuję" i "patrzę do jakiego wniosku mam dojść".
16 kwi 11:50
pinokio: w 2. pownno być k ≥ 1?
16 kwi 12:15
PW: Tak, bo dla k = 1 sprawdziliśmy, założenie powinno dotyczyć dowolnej, na czas rozumowania
ustalonej, liczby naturalnej większej (lub równej k).
16 kwi 12:29
16 kwi 12:39