d
pinokio: Indukcja matematyczna:
n 2n − 1
∏ (1 + x2i−1) = 1 + ∑ xi
i=1 i = 1
1. n = 1
L = 1 + x
P = 1 + x
2. n = k , k ≥ 1
(1 + x)*(1 +x2) * (1 + x4) * ... * (1 + x2k−1) = (1 + x) + (1 + x3) + (1 + x7) + ... +
(1 + x2k−1)
dobrze ?
16 kwi 12:28
PW: Po prawej stronie tylko jedna jedynka (ta stojąca przez symbolem sumowania).
16 kwi 12:54
pinokio: po prawej będzie 1+x + x3 + x7 + x2k − 1
16 kwi 12:56
pinokio: ?
16 kwi 12:56
PW: Sprawdź dokładnie w treści zadania jak przebiega sumowanie po prawej stronie (jaki jest ostatni
składnik sumowania).
16 kwi 14:14