wielomian
Archy: wyznacz całkowite wartości parametru p, dla których wielomian w(x)=x3+(p2+6p)x2−9x−3 ma
pierwiastek wymierny
15 kwi 22:41
Archy: ?
16 kwi 16:44
Janek191:
Oblicz:
W(1) = 0 ⇒ p = ...
W(−1) = 0 ⇒ p = ...
W( 3) = 0 ⇒ p = ...
W(−3) = 0 ⇒ p = ...
16 kwi 16:51
Archy: jak nazywa się ta własność że pierwiastkiem wielomianu są dzielniki współczynnika c?
16 kwi 16:59
16 kwi 17:02
5-latek: jest to twierdzenie Bezou't
16 kwi 17:03
Archy: | | 1 | |
hm tylko wyszedł mi x=− |
| |
| | 3 | |
będę musiał chyba kombinować jak jak Jakek podpowiedział
16 kwi 17:05
Janek191:
Nie wiem czy dobrze podpowiedziałem .
Kliknij po lewej stronie na kolor niebieski na:
wielomiany i na tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu.
16 kwi 17:06
Archy: | | 1 | |
no właśnie z tego twierdzenia wyszedł mi pierwiastek − |
| |
| | 3 | |
16 kwi 17:07
Archy: aha ale to może p wyjdzie wymierne, x nie musi być
16 kwi 17:08