równanie z trygonometrią i wartością bezwzględną
x: Ustal, ile rozwiązań w przedziale <0; 2π> ma równanie (x−3)
2|sinx|=sinx.
1) sinx=0 to równanie tożsamościawe ⇒ w danym przedziale trzy rozwiązania tj. x=0 ∨ x=π∨∧ x=2π
2) sinx>0 (x−3)
2=1 (x−2)(x−4)=0

⇒ x=2 ∨ x=4 (tutaj w odpowiedziach napisano, że jest jedno
rozwiązanie

)
3)sinx<0 (x−3)
2=−1 Δ<0 ⇒ brak rozwiązań
15 kwi 22:29
x: ?
15 kwi 22:34
bezendu:
Było już dziś
15 kwi 22:35
15 kwi 22:37
Mila:
x=4∉<0,π>
15 kwi 22:43
x: x=4 ∊<0;2π>
16 kwi 15:51
J:
ale nie należy do : <0,π> U {2π} , czyli tam, gdzie : sinx ≥ 0
16 kwi 15:55
x: Dziękuję.
16 kwi 16:07
Benny: Odpowiedź to jedno równanie x=2?
16 kwi 16:15