rachunek różniczkowy
mikejjla: W trójkącie ABC wierzchołek C leży na wykresie funkcji f(x) = √x oraz A=(−1,0) i B=(0,1).
Wyznacz współrzędne punktu C tak, aby pole trójkąta ABC było najmniejsze.
Ogólnie zrobiłam to zadanko, wynik wyszedł dobry, ale postanowiłam sprawdzić sobie rozwiązanie
na forum i znalazłam je tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/270384.html , ale nie rozumiem dlaczego liczy się to d(0) i o co
chodzi z tym sprawdzaniem, że gdzieś wartości są na plusie, a gdzieś na minusie?
Mila:

W punkcie x=0 funkcja nie ma pochodnej, ale może być wartość najmniejsza.
Przykład
y=|x|
W punkcie x=0 nie istnieje pchodna, ale funkcja ma w x=0 wartość najmniejszą.