Rachunek różniczkowy.
Blue: Mam do sprawdzenia 4 zadania dowodowe
| | x2 | |
zad.1 Dana jest funkcja f(x) = |
| . Wykaż, że równanie f '(x) = f(x) ma tylko jedno |
| | 2x−2 | |
rozwiązanie.
http://i59.tinypic.com/sl2qo9.jpg
http://i61.tinypic.com/qs79z6.jpg
| | 4 | |
zad.2 Wykaż, że dla każdego m≥ |
| funkcja f(x) = −x3 +2x2−mx−5 jest malejąca w zbiorze |
| | 3 | |
liczb rzeczywistych.
http://i57.tinypic.com/2ic623l.jpg
zad.3 Wykaż, że funkcja f(x) = x
3 −2x
2 +8x−15 ma tylko jedno miejsce zerowe.
http://i61.tinypic.com/oi50td.jpg
zad.4 Udowodnij, że styczna do paraboli y=ax
2 w punkcie (x
0,y
0) przecina oś OY w punkcie
(0,−y
0).
http://i61.tinypic.com/54epk.jpg
Proszę o ocenę

I jeszcze jedno zadanko: W trójkącie ABC wierzchołek C leży na wykresie funkcji f(x) =
√x
oraz A=(−1,0) i B=(0,1). Wyznacz współrzędne punktu C tak, aby pole trójkąta ABC było
najmniejsze.
Zrobiłam to tak, że wyliczyłam odległość punktu C=(x,
√x) od prostej AB i teraz liczyłam
pochodną (w dwóch przypadkach, bo wartość bezwzględna) i wyszło mi w obu przypadkach m. zerowe
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
|
| . I wyszły z tego punkty ( |
| , |
| ) i ( |
| , |
| ), ale tę drugą opcję |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
odrzucam , tak

12 gru 21:21
Mila: 1)
Dobrze. Można z mniejszą liczba rachunków.
12 gru 21:57
Mila:
| | 2 | |
2) Zbadaj kiedy f'( |
| )≤0 |
| | 3 | |
3)f(x) = x
3 −2x
2 +8x−15 ma tylko jedno miejsce zerowe, f(x) − funkcja ciągła
f(0)=−15<0
f(2)=8−8+16−15=1>0
f'(x)=3x
2−4x+8
Δ=16−4*3*8<0⇔f'(x)>0 dla każdego x∊R⇔f(x) jest funkcją rosnącą ⇔f(x) posiada jedno miejsce
zerowe x
0∊(0,2) tw. Darboux
12 gru 22:21
Mila:
4) Dobrze.
12 gru 22:44
Mila:

A=(−1,0) i B=(0,1)
Najmniesze pole otrzymamy dla najmniejszej wartości h
AB, gdy C∊wykresu
C=(x,
√x)
AB: y=x+1⇔x−y+1=0
dla x>0 (bo x≥
√x)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
d'(x)=0⇔x= |
| i d'(x)>0 dla x> |
| ⇔d(x) ma min. w punkcie x= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | | | 3 | | 3√2 | |
d( |
| )= |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | √2 | | 4√2 | | 8 | |
Badamy d(0) w punkcie x=0 bo tam nie ma pochodnej, ale może byc wartość najmniejsza d(x)
| | 3√2 | | √2 | |
Posprawdzaj rachunki i porównaj |
| i |
| a następnie odp. |
| | 8 | | 2 | |
12 gru 23:17
Blue: Czyli Mila, to moje rozwiązanie 2 jest niepoprawne

Nie było by takie coś zaliczone?
13 gru 14:28
Blue: To samo pytanie tyczy się 3 zadania... Mi się wydaje, że udowodniłam, że ta funkcja jest
rosnąca w zbiorze l. rzeczywistych
13 gru 14:31
razor: w 3 udowodniłaś że funkcja jest rosnąca, ale nie że ma miejsce zerowe − np. 2x jest rosnąca a
nie ma miejsca zerowego
13 gru 14:39
Blue: Mila, nie ogarniam za bardzo tego liczenia d(0) po co my to robimy?
13 gru 14:39
Blue: aaa ok, bo muszę jeszcze pokazać, że gdzieś są wartości na plusie, a gdzieś na minusie, tak
razor?
13 gru 14:40
Blue: | | 3√2 | |
ale w tym 5 nawet jeśli już dojdziemy do tego, że |
| jest mniejsze, to jak podstawimy |
| | 8 | |
| | 1 | |
do współrzędnych punktu C |
| , to nam wyjdą dwa rozwiązania. Ale to jedno odrzucamy tak na |
| | 4 | |
| | 1 | |
oko, bo widać, że |
| będzie bliżej , tak   |
| | 2 | |
13 gru 14:43
razor: tak
13 gru 14:43
razor: odpowiadam do 14:40
13 gru 14:43
Blue: ok
13 gru 14:51
razor: ewentualnie jak nie możesz znaleźć takich wartości dla których wartości funkcji są ujemne lub
dodatnie możesz pokazać że limx−>∞ f(x) = ∞ i limx−>− ∞ f(x) = −∞
13 gru 14:55
Blue: też dobry sposób, dzięki
13 gru 14:58
Kacper:
13 gru 15:11
Blue: Kacper może pomożesz?
13 gru 15:35
Lukas:
Ja Ci pomogę
13 gru 15:37
Mila:
Nie wiem w czym masz problem.
Masz dać odp.
13 gru 15:48
Blue: Dobra, nieważne, dzięki Mila za pomoc
13 gru 18:07