Trygonometria
Szykuje się poprawka:

Oblicz miarę kąta α, jeśli:
a) a=6 b=2
√3
b) a=
√2 c=
√8
14 kwi 21:28
Kejt:
a)
mając przyprostokątne.. z której funkcji trygonometrycznej skorzystasz?
tgx, sinx, czy cosx?
b) to samo pytanie co wyżej, ale mając przyprostokątną przy kącie i przeciwprostokatną..
polecam poczytać:
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
14 kwi 21:39
Szykuje się poprawka: a) ma być tgα=12√3?
14 kwi 21:54
Kejt:
a) dobra funkcja, ale przeczytaj jeszcze raz definicję
14 kwi 21:56
Szykuje się poprawka: Nie mam pojęcia jak ma wyglądać poprawny wynik, nie wspominając już o obliczeniach które
powinny otrzymanie tego wyniku poprzedzić...
14 kwi 22:02
Kejt:
| | przyprostokątna naprzeciw kąta α | |
tgx = |
| |
| | przyprostokątna przy kącie α | |
popatrz uważnie na rysunek, które jest równe a, a które b?
14 kwi 22:05
Szykuje się poprawka: tgx=2√36?
14 kwi 22:17
Kejt: 
teraz go skróć (podziel licznik i mianownik przez 2)
14 kwi 22:17
Szykuje się poprawka: Aaa chyba rozumiem

. Czy wynik powinien być tgx=
√33 To jest 30 stopni.
14 kwi 22:28
Kejt: 
teraz b), przeczytaj definicję
14 kwi 22:29
Szykuje się poprawka: sinx=ac
sinx=√2√8
14 kwi 22:37
Szykuje się poprawka: Taka funkcja jest poprawna?
14 kwi 22:37
Kejt: Nie, sinx wykorzystuje przyprostokątną naprzeciw kąta α, a nie przy
14 kwi 22:42
Szykuje się poprawka: cosx=√8√2
14 kwi 22:48
Kejt: funkcja dobra.. ale popatrz na definicję..
14 kwi 22:48
Szykuje się poprawka: Dziękuje za starania i za cierpliwość. Nadszedł czas zapisać się na korepetycje bo będzie
problem. Jeszcze raz wielkie dzięki, uwiadomiłaś mi, że muszę zacząć chodzić na te lekcje.
Pozdrawiam Bartek
14 kwi 22:55