Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań nierównośc
Reqe: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań nierówności jest zbior
wszystkich liczb rzeczywistych
| (m−3)x2+4x+m−3 | |
| >0 |
| −2x2+x−1 | |
Jakie założenia?
Czy ktoś może napisać mi kroki, i wtedy sam spróbuje zrobić?
Proszę o pomoc
14 kwi 18:31
ICSP: | (m − 3)x2 + 4x + m − 3 | |
| < 0 |
| 2x2 − x + 1 | |
mianownik > 0 dla dowolnego rzeczywistego x, więc aby nierówność była prawdziwa dla dowolnej
rzeczywistej liczby x to (m − 3)x
2 + 4x + (m − 3) < 0 dla dowolnego rzeczywistego x.
14 kwi 18:33
ICSP: Czyli inaczej mówiąc "parabola" : (m − 3)x2 + 4x + m − 3 musi w całości leżeć pod osią OX.
Czekam na komplet założeń.
14 kwi 18:36
Kacper:
Po pierwsze zastanówmy się jaki jest mianownik? Dodatni? Ujemny? Dla każdego x?
Ja myślę, że ujemny dla dowolnego x

No, to teraz to pokażę:
−2x
2+x−1<0
Δ=1−8=−7<0
Ramiona skierowane w dół, zatem zbiorem rozwiązań nierówności jest R.
Skoro mianownik przyjmuje zawsze wartości ujemne, to licznik też musi zawsze przyjmować
wartości ujemne

No to mamy zadanie:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których nierówność (m−3)x
2+4x+m−3<0 jest spełniona przez
dowolną liczbę rzeczywistą.
Do boju
14 kwi 18:38
Reqe: I co dalej? Jakie założenia? Wyliczam Δm? I co z nią robię? Ma byc <0? (bo wyszły mi m1=5 i m2
=2 i m ∊(−∞;2)u(5;∞)
14 kwi 18:38
14 kwi 18:40
Reqe:
(m−3)x2+4x+m−3 > 0
m∊R
m=3 − nierówność linowa
Założenia
1)m−3>0; m>3 (bo inaczej liniowa?)
2)a>0 (dlaczego?)
Δ<0
m>3
Czy to poprawne?
14 kwi 18:41
Reqe: Aha a < 0
14 kwi 18:42
ICSP: za mało warunków.
14 kwi 18:44
Reqe: I dobrze teraz wyszło

I napisałem, że m (−
∞;2)... a miało być do jedynki

Bo (−6+4)/−2 = 1
a nie dwa

Dziękuję
Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie kolejnego zadania. Tu pisać czy nowy wątek rozpocząć?
14 kwi 18:44
Reqe: Tzn moje warunki to:
a<0
Δ<0
m=/=3
14 kwi 18:45
ICSP: a < 0 wymusza m ≠ 3. Jednak nadal jest ich zbyt mało.
14 kwi 18:47
Reqe: m∊R? Inaczej nie wiem już o jaki warunek chodzi
14 kwi 18:49
ICSP: a np taka nierówność :
również jest spełniona przez dowolną liczbę rzeczywistą.
14 kwi 18:51
Reqe: Licznik musi być dodatni? Bo mianownik zawsze bedzie dodatni
Jak tak, to założenie:
(m−3)x2+4x+m−3 > 0
O to chodzi?
14 kwi 18:52
ICSP: patrz na znaki. Jeżeli licznik będzie pewną liczbą ujemną to nierówność również zajdzie.
Ten przypadek też należy uwzględnić.
14 kwi 18:54
Reqe: W moim przykładzie mianownik zawsze bedzie ujemny, czyli licznik tez ma być ujemny by cały
przyklad był > 0. Tylko jak to zapisać?
14 kwi 18:57
ICSP: tak :
a < 0 ∧ Δ < 0
lub
a = b = 0 ∧ c < 0
14 kwi 19:00
ICSP: 19, dobranoc. Będę jeszcze potem.
14 kwi 19:00
Kacper:
Tylko drugi warunek nie zachodzi u nas i to widać od razu
14 kwi 19:04
Reqe: Dziękuję ślicznie
14 kwi 19:07