Ciąg geometryczny
Artix1500: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (a
n) określony wzorem
| | 3 | |
an = |
| dla n = 1,2,3.. |
| | (√2n) | |
Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa ..
Nic mi nie chce wyjść
14 kwi 14:30
J:
ile wynosi a1 ? ile wynosi q ?
14 kwi 14:34
14 kwi 14:43
14 kwi 14:47
J:
14 kwi 14:48
kleocat: Qulka mogłabyś napisać obliczenia ? Mi też nie chce wyjść
14 kwi 14:49
14 kwi 14:49
Qulka: no D
14 kwi 14:51
14 kwi 14:52
J:
| | 3 | | √2 | | 1 | |
a1 = |
| , q = |
| , S = a1* |
| ... podstaw i licz |
| | √2 | | 2 | | 1 − q | |
14 kwi 14:53
kleocat: Wiem, mam takie same a1 i q Ale nie wychodzi wynik eh...

dobra proboje jeszcze raz aż do
skutku
14 kwi 14:54
14 kwi 14:55
J:
| 3 | | 2 | | 6 | | 3 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| √2 | | 2−√2 | | 2(√2−1) | | √2−1 | |
14 kwi 14:57
14 kwi 14:57