Rozwiąż równania
Beata.x: 2x−(x−2)2=3
(X−2)2x−7x (2−x)=0
X2−6x+9=(x−3)(x+3)
(X+5)(2−x)> 0
Pomocy...
14 kwi 14:20
o nie: wymnażaj:
− 2x − x2 +2x − 4 = 3
2x2 − 4x − 14x + 7x2 = 0
x2 − 6x + 9 = x2 − 9
−x2 − 3x +10 >0
======================================================
albo pomyśl przez chwile
(x−2) = −(2−x)
x2 − 6x + 9 = (x−3)2
−(x+5)(x−2) − gdzie są miejsca zerowe i jak jest wygięta parabola ?
14 kwi 14:28
o nie: https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
coś na szybko pisałem i naknociłem
pierwsze :
2x − ( x − 2 )
2 = 3
2x − x
2 + 2x − 4 = 3
−x
2+4x−7=0
drugie:
9x(x−2)=0, patrz "podpowiedź"
trzecie:
18 − 6x = 0
czwarte:....
14 kwi 14:37