równania trygonometryczne
hftre4w: | | 1 | | √3 | |
Rozwiąż równanie: |
| cos x − |
| sinx = 1 |
| | 2 | | 2 | |
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu i w miarę łopatologiczne wytłumaczenie mi, jak zabierać się
do tego typu zadań.
Miałam pomysł, żeby wziąć wszystko do kwadratu i pokombinować z jedynką trygonometryczną,
jednak ostatecznie takie rozumowanie do niczego mnie doprowadziło.
Dlatego baaaaardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
14 kwi 00:17
Qulka: 1/2 = sin 30°
√3/2 = cos30°
więc masz
sin30°cosx−cos30°sinx=1
więc
sin(30°−x) = 1
sin(30°−x) = sin 90°
30−x=90 +k•360
x = − 60 +k•360
14 kwi 00:26
14 kwi 00:26
hftre4w: Nie rozumiem tego przejścia do sin(30°−x) = 1
Skąd to się właściwie wzięło?
14 kwi 00:34
Qulka: ze wzoru w linku
14 kwi 00:38
hftre4w: Ach, ok. Nie ogarnęłam w pierwszej w chwili.
W każdym razie, już rozumiem.Dziękuję bardzo za pomoc
14 kwi 00:40