Sprawdź, że istnieją niewymierne pierwiastki wielomianu W(X)=x^4+2x^3-3x^2+4x-1
Petro-7: Sprawdź, że istnieją niewymierne pierwiastki wielomianu W(X)=x4+2x3−3x2+4x−1
13 kwi 22:38
PW: Wymiernych nie ma, co sprawdzamy bezpośrednio, korzystając z tw. Bezouta.
Twierdzenie Darboux ("niealgebraiczne", ale skuteczne).
Można próbować przedstawić wielomian w postaci iloczynu dwóch trójmianów.
13 kwi 22:47
ICSP: Szukamy pierwiastków, więc rozwiązujemy równanie w(x) = 0
x
4 + 2x
3 + x
2 = 4x
2 − 4x + 1
i wszystko jasne
13 kwi 22:59
Petro-7: No właśnie sprawdziłem Bezoutem, że nie ma. O tym Darboux nigdy nie słyszałem, ale z tego co
czytam to działa w przedziałach, a tu x∊R. Jak miałbym określić jakikolwiek przedział, gdzie
W(x)=0?
To jest zadanie z rozszerzonego vademecum Operonu 2015. w Odpowiedzi rozbili na
(x2+3x−1)(x2−x+1), ale ja widzę ze bym na to nie wpadł, stąd też pytam o jakieś inne
sposoby.
13 kwi 23:05
pigor: ... , racja
PW da się np.
tak : w(x)= (x
2−x+1)(x
2+3x−1) . ...
13 kwi 23:06
Petro-7: @ICSP
A jak mogę na to wpaść?

Praktyka, mam tą smutną rację...?
13 kwi 23:06
13 kwi 23:10
ICSP: Metoda pozwalająca rozbić dowolny wielomian stopnia IV do iloczynu dwóch trójmianów
kwadratowych.
13 kwi 23:10
Petro-7: Widzę − link przydatny, dzięki!
13 kwi 23:16
pigor: ..., a ja zacząłem od najprostszych , a tu z jego współczynników
wynika, że mogą być nimi np. takie trójmiany :
w(x)=x
4+2x
3−3x
2+4x−1= (x
2+ax+1)(x
2+bx−1)= ... itd i wyszło mi
z równości wielomianów, że a=−1 i b=3, więc trop okazał się dobry ...
13 kwi 23:21
Mariusz: ICSP pamiętasz te tematy
matematyka.pisz.pl/forum/99243.html
matematyka.pisz.pl/forum/98255.html
matematyka.pisz.pl/forum/98288.html
13 kwi 23:29
ICSP: Dwa pierwsze tak, ostatniego nie za bardzo.
Jaki jest cel w ich odświeżaniu ?
13 kwi 23:32
Mariusz: Jeśli Petro chce dowiedzieć się jak te równania rozwiązywać to niech je przejrzy
a ty możesz powspominać
To ja pokazałem Vaxowi ten sposób
Sam musiałem wczytywać się w tekst Sierpińskiego
bo nikt mi nie chciał pokazać tego
13 kwi 23:40
Mariusz: a tu z jego współczynników
wynika, że mogą być nimi np. takie trójmiany :
w(x)=x4+2x3−3x2+4x−1= (x2+ax+1)(x2+bx−1)=
O ile można przyjąć że współczynniki przy x2 są jedynkami to wyrazy wolne
nie muszą być jedynkami
13 kwi 23:46
pigor: :

... , patrz post z godz. 23:21
13 kwi 23:50
Mariusz: ICSP podał sposób który jest skuteczny dla każdego równania czwartego stopnia
a ja podałem tematy w których Vax mu pokazywał jak takie równania rozwiązywać
14 kwi 00:04