f
ziom: czym się różni rozszerzony algorytm euklidesa od normalnego algorytmu euklidesa ?
13 kwi 15:05
ziom: jak np. wyznaczyć nwd tym rozszerzonym euklidesem dla liczb (252,198) ?
13 kwi 22:58
ziom: ?
14 kwi 00:12
14 kwi 00:14
ziom: to np. taki zapis:
1 = 3 − 2 * 1 = 3 − 11 + 3 * 3 = ....
to algorytm euklidesa czy rozszerzony algorytm euklidesa ?
14 kwi 00:40
ziom: ?
14 kwi 01:02
ziom: ?
14 kwi 10:39
ICSP: Algorytm Euklidesa to sposób na wyznaczenie NWD(a,b)
Rozszerzony algorytm Euklidesa to algorytm Euklidesa wraz z "cofnięciem" w celu znalezienia
liczb
p,g takich, ze a*p + b * q = NWD(a,b)
Czyli zapis 1 = 3 − 2 * 1 = ... jest rozszerzonym algorytmem Euklidesa.
14 kwi 10:45
ziom: ok dzięki
14 kwi 10:46
14 kwi 10:48
ziom: np. dla przykładu:
252x + 198y = NWD(252,198)
252x + 198y = 18
14x + 11y = 1
14 = 1 * 11 + 3
11 = 3 * 3 + 2
3 = 2 * 1 + 1
1= 3 − 2 * 1 = 3 − 11 + 3 * 3 = .....
będzie w ten sposób ?
14 kwi 10:52
ICSP: a co właściwie chcesz zrobić ?
14 kwi 10:53
ziom: znaleźć liczby całkowite x i y
14 kwi 10:55
ICSP: = 4 * 3 − 11 = 4 * (14 − 11) − 11 = 4 * 14 − 5 * 11
Czyli
1 = 4 * 14 − 5 * 11 // * 18
18 = 4 * 252 − 5 * 198
x = 4 , y = −5
14 kwi 10:58
14 kwi 11:02
ICSP: Nie wnikam w posty innych użytkowników
14 kwi 11:03
ziom: szkoda, a wiesz gdzie mogę znaleźć tak wytłumaczony algorytm euklidesa aby był taki zapis jak
ja rozpisałem a Ty skończyłeś ? Bo wszędzie jakieś dziwne tłumaczenia są.
14 kwi 11:15