matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz x.
Piotrek:
trzy liczby 5x−2, 4, −x+4 tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz x.
13 kwi 10:22
dero2005:
4
2
= (5x−2)(−x+4) x = 2 ⋁ x= 2,4
13 kwi 10:36
dero2005:
Własności ciągu geometrycznego
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
13 kwi 10:38