zespolone
Dell: jak udowodnić że jeśli z jest pierwiastkiem wielomianu o współrzędnych rzeczywistych to z
sprzężone też jest?
12 kwi 23:51
Gustlik: Moim zdaniem trochę opisu słownego: wiadomo, że każdy wielomian o współczynnikach całkowitych
stopnia >2 można rozłożyć na czynniki co najwyżej stopnia 2, które są nierozkładalne w zbiorze
liczb rzeczywistych, czyli Δ<0. Każdy nierozkładalny w zbiorze liczb rzeczywistych trójmian
kwadratowy ma dwa pierwiastki zespolone, które są sprzężone, wynika to ze wzorów na
pierwiastki trójmianu kwadratowego. c.n.d.
13 kwi 00:02
ICSP: wynika wprost z własności sprzężenia :
(z + w)* = z* + w*
(zw)* = z*w*
a* = a jeśli a jest rzeczywiste.
13 kwi 00:07
13 kwi 00:08
Dell: dzięki
13 kwi 06:56