wielomiany
kyrtap: Eta
23 lis 01:35
Eta:
Ja już idę spać
23 lis 01:42
kyrtap: kolorowych
23 lis 01:44
kyrtap: a może ty CSP chętny?
23 lis 01:51
ICSP: nie wiem czy sobie poradzę:(
23 lis 01:52
kyrtap: muszę wykazać że jeżeli liczba z1 jest pierwiastkiem wielomianu rzeczywistego to liczba − z1
także jest pierwiastkiem wielomianu
23 lis 01:58
kyrtap: możesz to mi wytłumaczyć w jakiś prosty sposób bo coś było na jakiejś stronce o tym ale za
bardzo tego nie kumam
23 lis 01:58
ICSP: Do zapisu sprzężenia używam : *
Weźmy wielomian :
w(z) = anzn + an−1zn−1 + ... + a1z + a0 , taki aby :
1) a0 , a1 , ... ,an były liczbami rzeczywistymi
2) Liczba z1 była pierwiastkiem tego wielomianu (w(z1) = 0 )
Mamy pokazać, że :
w(z1*) = 0
Mamy :
w(z1*) = an(z1*)n + ... + a0 = an* (z1n)* + ... + a0* =
= (anz1n)* + ... + a0* (ale z* + w* = (z + w)* ) =
= (anz1n + ... + a0)* = (w(z1))* = 0* = 0
23 lis 02:13
kyrtap: CSP = Geniusz
23 lis 02:19