Trygonometria
huhu: oblicz tg(x+y) i tg(x−y), jeśli tgx = 4 i ctgy = −3
12 kwi 21:52
12 kwi 22:01
huhu: dzięki

tylko mam problem, bo ja nie brałam tych wzorów, więc pewnie chodzi o inny sposób...
mógłbyś pomóc?
12 kwi 22:05
Bogdan:
A skąd mam wiedzieć, które wzory brałaś? Podaj te, które brałaś, to będziemy wiedzieli
co robić
12 kwi 22:18
huhu: brałam jedynie sin(x+y), sin(x−y) i cos(x+y) cos(x −y) ogólnie 2 klasa rozszerzona, ale jedynie
wzorów na tg(x+y) i tg(x−y) nie brałam...
12 kwi 22:24
Bogdan:
Aj tam, aj tam, przecież to trzeba samemu sobie wyprowdzić.
| | sin(x + y) | | sinx cosy + siny cosx | |
tg(x + y) = |
| = |
| = |
| | cos(x + y) | | cosx cosy − sinx siny | |
| | cosx cosy(tgx + tgy) | | tgx + tgy | |
= |
| = |
| i po kłopocie, |
| | cosx cosy(1 − tgx tgy) | | 1 − tgx tgy | |
analogicznie wyprowadź wzór na tg(x − y)
12 kwi 23:21