ds
Dominika : Punkty A =(2,3), B=(−1,2) ,C=(−2,−1),D=(1,0) sa wierzchołkami rombu . Oblicz współrzędne punktu
przecięcia przekątnych i wyznacz równanie prostej zawierającej przekątną AC.
12 kwi 20:41
Janek191:
S − środek odcinka AC
pr AC
12 kwi 20:44
12 kwi 20:47
Gustlik: 5−latek, lepiej wyznaczyć prostą AC wektorem kierunkowym niz tym tasiemcowym wzorem
sięgającym z Ziemi do Księżyca.
A =(2,3)
C=(−2,−1)
Liczę współrzędne wektora kierunkowego tej prostej:
AC
→=[−2−2, −1−3]=[−4, −4]
Współczynnik kierunkowy
| | yw | |
a= |
| , gdzie [xw, yw] to współrzędne wektora kierunkowego. |
| | xw | |
y=x+b
Podstawiam teraz współrzędne któregoś z punktów A lub B do równania prostej:
3=2+b
b=1
Zatem równanie prostej AC y=x+1.
Wektorem najprościej, zachęcam do zapoznania się z wektorami, one są łatwe, nie wiem, czemu
przeniesiono je na rozszerzenie, a na podstawach liczy się trudniejszymi metodami.
13 kwi 00:13
Eta:
13 kwi 00:37