Dany jest trójkąt prostokątny ABC (patrz rysunek). W trójkącie tym tg L jest rów
Anamika: Dany jest trójkąt prostokątny ABC (patrz rysunek). W trójkącie tym tgα jest równy ?
A.
√5
B. 5
D.
√5: 5
12 kwi 16:26
Metis: No to z rysunku widać, że C.
12 kwi 16:28
Anamika:
12 kwi 16:31
Anamika: Odpowiedź jest A , ale jak to obliczyć
12 kwi 16:32
5-latek: jaka jest definicja tangensa ? czego to jest stosunek ?
Popraw pod pierwiastkiem
12 kwi 16:34
12 kwi 16:38
Metis:

| | przyprostokątna naprzeciw α | |
tgα= |
| |
| | przyprostokątna przy α | |
a
2+b
2=(a
√6)
2
a
2+b
2=6a
2 / −a
2
b
2=5a
2
b=
√5a
tgα=
√5
12 kwi 16:38
12 kwi 16:39
Anamika: Dzięki
12 kwi 16:39
5-latek: MIchal

To jest maturzystka /a i powinien sam /a policzyć
12 kwi 16:40
Metis: Wiem
5−latku , wiem, rozpędziłem się
12 kwi 16:43
Anamika: 5−latek Wyluzuj.

Bo NIE maturzysta.
12 kwi 16:44
5-latek: Alez ja jestem wyluzowany
12 kwi 16:47
Anamika : ok
12 kwi 17:00