z miasta A do miasta B
dawek: z miasta A do miasta B wyjechały dwa samochody o tej samej godzinie. jeden jechał o 15km/h
szybciej od 2. Spotkały się po 40 minutach drogi. gdyby wolniejszy samochód wyjecjał 9 min
szybciej spotkali by się w połowie drogi. Jaka jest odległość miedzy miastami?
12 kwi 16:17
Kacper:
Fajne
12 kwi 16:22
dawek: To też wiem xD Rok temu rozwiązałem to i pamiętam, ze można to było jakoś ugryźć ale teraz mam
rozkmine

/ A tamtego zeszytu nie mogę znaleźć
12 kwi 16:31
Kacper:
Masz odpowiedź? Bo otrzymuje jakieś "nieładne" wyniki.
12 kwi 16:31
dawek: nie.. Ale odpowiedź była ładna.. I można to było zrobić jakoś tak na logikę

/
12 kwi 16:32
dawek: i to jakoś można obliczyć, ze sama odległość wyjdzie..
12 kwi 16:33
Kacper:
Zadanie się robi w pamięci, ale nie wychodzą mi wartości całkowite
12 kwi 16:45
dawek: a wynik był ładny

/ A zadanie trzeba rozpisać.. Bo za 6 pkt..
12 kwi 16:45
Kacper:
A skąd je masz? Na pewno dane dobrze przepisane?
12 kwi 16:49
dawek: na 1000000 procent. Z konkursu.. Było już rozwiązywane przy mnie
12 kwi 16:53
Kacper:
Z jakiego konkursu?
12 kwi 17:24
Metis: To zadanko od naszej
Mili dla
Saizou i
Kejt >>
152042
12 kwi 17:27
Mila:
90 km, ale nie w pamięci. Jest trochę rachunków.
v− prędkość szybszego pociągu
v−15 prędkość wolniejszego pociągu
| | 2 | |
− obliczyć przebytą drogę dla każdego pociągu w ciągu |
| |
| | 3 | |
−obliczyć całą drogę,
−obliczyć połowe drogi,
| | 9 | |
−obliczyć drogę przebytą w ciągu |
| h |
| | 60 | |
t −czas , w którym obydwa pociągi jechały.
Pomyślę nad tym sposobem pamięciowym. Kiedyś to zadanie dawałam
Saizou do rozwiązania.
12 kwi 17:55
dawek: a moglby ktos to rozwiązac?
12 kwi 22:10
Mila:
Nie odpowiadasz od razu i wyrzuciłam kartkę z obliczeniami.
Zaraz policzę.
12 kwi 22:16
Kacper:
Rzeczywiście źle zinterpretowałem

Wynik to 90km, prędkości to 60km/h i 75km/h.
12 kwi 22:37
Mila:

v− prędkość szybszego pociągu
v−15 prędkość wolniejszego pociągu
| | 2 | |
t1=40 min= |
| h − czas jednoczesnej jazdy |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
s= |
| *v+ |
| (v−15)⇔s= |
| *v+ |
| *v−10⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
II sytuacja
t− czas jazdy szybszego pociągu
| | 9 | |
t+ |
| h −czas jazdy wolniejszego pociągu |
| | 60 | |
| | s | | 2 | |
Obydwa pojazdy przebyły jednakową drogę: |
| = |
| v−5 |
| | 2 | | 3 | |
Dokończysz?
12 kwi 22:59
dawek: dalej to lajcik

Dzięki wielkie!
13 kwi 17:09