Całka oznaczona
MarianoItaliano: Korzystając z definicji całki oznaczonej uzasadnić podaną równość:
| | 14+24+...+n4 | | 1 | |
lim n→∞ |
| = |
| |
| | n5 | | 5 | |
Na tym forum pojawiały się podobne tematy, jednakże nie rozumiem do końca "idei" liczenia całki
oznaczonej z definicji. Pomoże ktoś

?
12 kwi 13:39
MarianoItaliano: Studenty weźcie to ruszcie
12 kwi 14:23
Braun:
Jak nie rozumiesz, to we wrześniu zrozumiesz
12 kwi 14:29
MarianoItaliano: haha
12 kwi 14:36
12 kwi 14:48
PW: A umiesz policzyć
∫x
4dx
na przedziale [0,1]? Potem ją jakoś przybliżać prostokącikami. Najpierw dla n=2 (dwa
| | 1 | | 1 | |
prostokąciki o podstawie |
| ), potem dla n=3 (3 prostokąciki o podstawie |
| ) … Nawet |
| | 2 | | 3 | |
jak nie mam racji, to chociaż popróbuj.
12 kwi 14:58