Od 5-latka
Benny: | | π | |
1. tg22x+2√3tg2x+3+ctg2(4x+ |
| )=0 |
| | 6 | |
| | π | |
(tg2x+√3)2+ctg2(4x+ |
| )=0 |
| | 6 | |
no kurde wychodzi mi tu sprzeczność
| | π | |
to wyrażenie mogłoby być równe 0 gdyby tg2x+√3 i ctg(4x+ |
| ) jednocześnie się zerowały |
| | 6 | |
12 kwi 11:44
5-latek: k i m ∊C (oba wyrażenia przyrównujesz do zera
| | 2 | | π | | 1 | |
wiec 2x= |
| π+kπ i 4x+ |
| = |
| π+mπ dalej Ty |
| | 3 | | 6 | | 2 | |
12 kwi 11:53
PW: A jesteś pewny, że to niemożliwe?
Rozwiązać trzeba
tg2x = −
√3
oraz
i dopiero mówić "to jest niemożliwe jednocześnie".
12 kwi 11:55
Benny: No tak, rozwiązałem takie coś i dlatego stwierdziłem, że jest sprzeczność
12 kwi 11:58
Benny: Nr 2
cos62x=sin4x+1
sin4x przyjmuje wartości od 0 do 1, więc sin4x+1, od 1 do 2
cos62x przyjmuje wartości od 0 do 1
więc moim zdaniem trzeba rozwiązać cos62x=1 oraz sin4x=0 z czego wychodzi x=kπ
innego pomysłu nie mam
12 kwi 12:10
PW: To inteligentny pomysł, bardzo dobrze.
Ale z tym poprzednim nie przekonałeś mnie. Pokaż to rozwiązanie, bo 5−latek o 11:53 coś
sugeruje ...
12 kwi 12:26
5-latek: Tak wlasnie należy zrobić .
12 kwi 12:28
5-latek: Dzien dobry
PW 
jak u Ciebie teraz z oczami ?
12 kwi 12:34
Benny: No to jak pisałeś
PW:
tg2x=−
√3
I co tu można do tego dopisać?
12 kwi 12:43
PW: Beny, czy nie popełniasz typowego błędu biorąc to samo "k" w obu rozwiązaniach"? Ja nawet
tego nie rozwiązuje, zwracam tylko uwagę na typowy błąd w rozumowaniu: w jednym rozwiązaniu
powinno być np. "k", a w drugim "m", te liczby zmieniają się niezależnie od siebie..
5−latek o tym pisał.
Dopiero gdy pokażesz, że niemożliwe jest by
| | π | | kπ | | π | | mπ | |
− |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 6 | | 2 | | 12 | | 4 | |
dla jakichkolwiek k i m należących do zbioru liczb całkowitych, możesz powiedzieć "to
niemożliwe". Wzrokowy ogląd obu rozwiązań, gdy zastosowałeś tę samą zmienną k, nie jest
dowodem!
12 kwi 12:56
Benny: −3π(1−2k+m)=0
no i teraz wychodzi mi jakoś inaczej, ponieważ dla każdej nieparzystej m jest to spełnione
12 kwi 13:09
12 kwi 13:56
Benny: Widziałem przed chwilą. Ta nierówność logarytmiczna ładnie się upraszcza

To jak z tym pierwszym?
12 kwi 14:02
5-latek: | | π | | π | |
x= |
| + |
| m dla m= 2k+1 i k∊C |
| | 12 | | 4 | |
12 kwi 14:03
5-latek: czy cos jeszcze potrzeba do tego zadania ?
12 kwi 18:25