11 kwi 21:12
52: Wydaje się być wszystko dobrze, tylko sobie tak myślę że równie dobrze udowodniłeś że ten
czworokąt jest kwadratem, bo ma wszystkie boki takiej samej długości...
Pomyśl jaką cechą wyróżnia się jeszcze romb i dopisz to do tego
11 kwi 21:18
Marek216: O co ci chodzi z tym xA , yB , xB, yB w 1. linku ?
11 kwi 21:19
kleszcz: a tak sobie napisałem, żeby się nie pomylić przy podstawieniu do wzoru

.
11 kwi 21:20
11 kwi 21:20
Marek216: xA i yA to współrzędne punktu A a ty napisaleś tam jakies liczby w dodatku symbol ⇒ który
oznacza twierdzenie (jeżeli ....to). TO że punkt B ma jakieś wsp. nie znaczy że wynikają z
niego wsp A ( i to źle zapisane)
11 kwi 21:21
Marek216: 52 ale zauważ, że te liczby nie odpowiadają punktowi A i do tego ten symbol ⇒
11 kwi 21:22
52: No nie wiem, ja osobiście bym się do tego nie przyczepił.
Tylko że ja to mrówka przy Eiffla w takich rzeczach...
11 kwi 21:24
Marek216: Lepiej pisać tak :
C =(,) i A = (,) ⇒
I wtedy to ma sens, bo współżędne nie wynikają z innych współrzędnych tylko są podane w
poleceniu. I mówię ci, że źle wpisałeś wsp. tych punktów.
11 kwi 21:28
kleszcz: Według definicji romb to czworokąt który ma dwie pary boków równoległych jednakowej długości.
Tylko, że kwadrat też je ma więc nie wiem co napisać...
11 kwi 21:29
kleszcz: Ale jak źle wpisałem współrzędne.. nie ogarniam czemu, może rzeczywiście to nie jest super
napisane
ale to szczegóły moim zdaniem.
11 kwi 21:30
kleszcz: Z rysunku dobrałem współrzędne nie wiem czemu mają być źle dobrane...
11 kwi 21:32
52: zaraz ci napisze Marek216 ma racje
11 kwi 21:33
Marek216: Kwadrat to też romb. Oto cechy rombu:
−przekątne są dwusiecznymi kątów i przecinają sie w połowie
−boki są równych długości
−rąb jest równoległobokiem
Czego z tych warunków nie spełnia kwadrat ? Spełnia wszystko.
11 kwi 21:33
Metis: Jeżeli masz pokazać, że to romb to wystarczy, według mnie pokazać:
1) Dwie pary boków równoległych
2) Boki jednakowej długości
3) Obliczyć kąt między wektorami i pokazać że nie on kątem prostym(wyeliminujesz kwadrat)
11 kwi 21:34
Marek216: On jest podstawowy Metis, nie am wektorow
11 kwi 21:34
Marek216: JA bym to na jego miejscu udowodnił rownaniami prostych, moze wyznaczyć równania dwusiecznych,
ich prostopadłość i równania prostych zawierających boki
11 kwi 21:35
11 kwi 21:35
52: wystarczy jak wyznaczysz równania prostych zawierających przekątne a potem że te proste są
prostopadłe
11 kwi 21:36
Marek216: TAk pod warunkiem, że uzasadni, że boki są równych długości.
11 kwi 21:38
52: Boki uzasadnił ....
11 kwi 21:38
52: Chyba że miałeś na myśli ich równoległość ... to tego nie zrobił
11 kwi 21:39
kleszcz: A nie wystarczy napisać, że to romb bo nie ma żadnego kąta prostego?
11 kwi 21:40
52: Jak jak to udowodniłeś ?
11 kwi 21:41
Marek216: Kwadrat to też ROMB ! Może mieć kąty proste.
11 kwi 21:41
kleszcz: O kurde to mam jeszcze wyznaczać równania prostych? nieeee
11 kwi 21:41
prosta:
wystarczy przecież, że boki są jednakowej długości ...tok daje man romb
11 kwi 21:43
Marek216: O co ci chodzi kleszczu z tymi kątami prostymi między bokami ? Napisze jeszcze raz : Kwadrat
to też ROMB ! Może mieć kąty proste.
11 kwi 21:43
kleszcz: Kurde, ale o co chodzi z tymi punktami jak jest A(2,5) i B(5,8) to A(xa, ya) B(xb, yb) i o
co chodzi?
11 kwi 21:43
kleszcz: Czyli ogólnie dobrze mam zadanie czy nie, bo to mnie przede wszystkim interesuje?
11 kwi 21:44
52: No tak, a ty jak napisałeś ?
11 kwi 21:44
52: Obliczenia, wyniki są ok,
Ale jest niedokończone i nie jest dobrze merytorycznie ...
11 kwi 21:45
Marek216: Popatrz co napisałeś w pierwszym linku B = ( ble,ble) ⇒xA = ... yB = .... Te liczby przy xA i
yB to nie są wsp punktu A więc nielogiczne jest nazywanie ich xA i yB
11 kwi 21:45
52: kleszcz screeny ci porobiłem że ci pokazać gdzie masz źle, a ty tego nie widzisz ?
11 kwi 21:46
kleszcz: No przecież B(4, 1) C(8,7) xa=4 ya=1 xb=8 yb=7.......
11 kwi 21:46
kleszcz: aha o to ci chodzi, że np C(8,7) xc=8 yc=7 tak?
11 kwi 21:47
Marek216: K*** A z polecenia to A(−2, −3) a nie 4 i 1 o co ci chodzi
11 kwi 21:48
prosta:
tylko romb ma boki tej samej długości
( jest to warunek wystarczający dla dowodu faktu, że czworokąt jest rombem)
11 kwi 21:48
52: Grrhhhh....
B(4,1) to xB=4 yB=1
C(8,7) to xC=8 yC=7
czaisz xD ?
11 kwi 21:48
kleszcz: No tak A(−2, −3) przecież tak mam.
11 kwi 21:49
Marek216: Prosta nie idze nam o to co napisałaś ale o błąd w toku rozumowania, popatrz na 2 ostatnie
linijki 1. zdjęcia.
11 kwi 21:49
kleszcz: 52 tak czaję

.
11 kwi 21:50
Marek216: kleszcz kurwa nie wiem jak mam do ciebie mówić
11 kwi 21:50
kleszcz: C(9,3) = xc=9 yc=3 F(9,8) xf=9 yf=8 chodzi o to że zamiast napisać xc pisałem wszędzie xb
i xa
11 kwi 21:51
Marek216: Pisz tak jak liczysz długość odcinka:
np: A(−2, −3) i B(4, 1) ⇒IABI = ...
I to będzie dobry zapis a nie to co ty napisałeś.
11 kwi 21:51
kleszcz: Dobra niech będzie... Ale zadanie ogólnie dobrze mam zrobione?
11 kwi 21:52
kleszcz: Czy mam coś jeszcze liczyć?
11 kwi 21:52
Marek216: Ja bym ci lepiej nawet radził nie używa ć tego symbolu ⇒ jest to symbol implikacji i oznacza
doslownie : jeżeli tak ... to .
A ty w uzasadnieniu napisałeś: jeżeli IABI =IACI.. to, co dowodzi . Sam pomyśl czy to jest po
polsku napisane.
11 kwi 21:55
kleszcz: Ale to co mam napisać w tym dowodzie, że czworokąt jest rombem, ponieważ ma cztery boki równej
długości.
11 kwi 21:56
kleszcz: ?
11 kwi 21:58
kleszcz: Ale chyba było coś takiego, że każdy kwadrat jest jednocześnie rombem dobrze mówię?
11 kwi 21:59
Marek216: Tak jak napisałeś tylko bez tego symbolu ⇒ nie ma dla niego miejsca w tak sformułowanym wniosku
jak zrobiłeś, symbole matematyczne to, to też jest język tylko matematyczny. Takie zestawianie
niefortunne może spowodować, błąd uzasadnienia.
11 kwi 22:00
kleszcz: Ok. Usunę ten symbol.
11 kwi 22:01
Marek216: A co to tego kwadratu to już Ci pisałem 2−3 razy, że kwadrat jest rombem! Nie rozgrzebuj tego
dalej tak jest i już.
11 kwi 22:01
kleszcz: ok.
11 kwi 22:03