zadanie maturalne
kriss: zakoduj pierwsze trzy cyfry liczby, która jest sumą czwartych potęg pierwiastków równania x2 +
5x − 1=0
pierwiastki wyszły mi
x1= −5−√29 /2
x2= −5+√29 / 2
ale co dalej?
11 kwi 20:53
52: sumą czwartych potęg pierwiastków, teraz to polecenie
11 kwi 20:55
Saizou :
x14+x24=(x12+x22)2−2(x1*x2)2=((x1+x2)2−2x1x2)2−2(x1x2)2
i skorzystaj ze wzorów Viete'a
11 kwi 20:56
kriss: przepraszam, ale dalej nie wiem jak wykorzystać wskazówkę Saizou
11 kwi 21:03
52: wstaw wyniki za x1 i x2 do tego co ci napisał Saizou
11 kwi 21:07
11 kwi 21:08