Nie korzystajac z tablic funkcji trygonometrycznych oblicz wartosc wyrazenia sin
Prezesik: Nie korzystajac z tablic funkcji trygonometrycznych oblicz wartosc wyrazenia sin415o +
cos415o
zakoduj trzy poczatkowe cyfry po przecinku uzyskanego wyniku
11 kwi 20:19
Saizou :
| | 1 | |
sin4x+cos4x=(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=1− |
| (sin2x)2 |
| | 2 | |
dla x=15
o mamy
11 kwi 20:26
Benny: sin
415
o+cos
415
o=(sin
215
o+cos
215
o)−2*sin
215
o*cos
215
o=
| | 1 | | 1 | | 7 | |
=1− |
| *sin230o=1− |
| = |
| |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
Odp.875
11 kwi 20:27
Prezesik: nie rozumiem tylko jak −2sin2xcos2x zmienilo sie na 1/2(sin2x)2
11 kwi 20:44
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2sin2x*cos2x= |
| *2sinx*cosx*2sinx*cosx= |
| *sin(2x)*sin(2x)= |
| *sin2(2x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 kwi 20:47
Prezesik: to jest ze wzoru sinα*cosβ ? czy z czego?
11 kwi 23:03
Benny: sin2x=sinx*cosx, możesz go wyprowadzić z sin(x+x)
11 kwi 23:06
Prezesik: teraz to już całkiem nie wiem co się stało w tym działaniu...
11 kwi 23:10
Prezesik: to skąd dokładnie wynika ten wzór na 2sin2x*cos2x ?
12 kwi 00:31
A: −2sin
2xcos
2x=
coś razy (2sinxcosx)
2
(2sinxcosx)
2=4sin
2xcos
2x
A więc, żeby zrównać te dwa wyrażenia dopisujemy −1/2 za
coś razy
12 kwi 00:55
12 kwi 00:55
A: 2sinxcosx=sin2x
12 kwi 00:55